Ovo su neki od razloga zašto se znojite noću

Što je noćno znojenje i što ga uzrokuje?

by | 12 rujna, 2021
noćno znojenje, znojenje po noći

Jeste li se ikada probudili obliveni znojem, mokrih plahta i spavaćice? Ako se to dogodi jednom ili dvaput, najvjerojatnije oko toga ni ne radite paniku. Međutim, ako se to događa rutinski i stalno ponavlja, moguće je da patite od noćnog znojenja ili prekomjernog do jakog znojenja dok spavate. A najteže je otkriti uzrok radi čega se to događa.

“Noćno znojenje može se razlikovati od osobe do osobe. Ponekad se ono javlja iznenada i traje nekoliko minuta te je popraćeno zimicom. Znojenje se može prepoznati po tome kako dolazi nalet eksplozije topline, adrenalina, val vrućine”, rekla je za Health.com ginekologinja Sara Lillo.

S druge strane, neki ljudi neće ni osjetiti znojenje već će ga prespavati. Ako se radi o znoju koji je blag i jedva primjetan, manje je vjerojatno da on ukazuje na neku bolest ili infekciju. S druge strane, ozbiljan znoj i mokar krevet te jastuk znak su da je potrebno raditi pretrage kako bi se otkrila pozadina znojenja.

Pročitajte: Dermatologinja nam otkriva kako učinkovito riješiti pojačano znojenje

Mogući razlozi noćnog znojenja

Medicinsko stanje: Različita medicinska stanja mogu dovesti do pojačanog znojenja. Naprimjer, misli se na infekcije poput gripe praćene temperaturom, zatim stanja mentalnog zdravlja, tjeskoba i stres koji mogu uvelike biti pokretači ovog problema.

Hormonski problemi: Naleti vrućine mogući su u menopauzi i kod bolesti povezanih sa štitnjačom i dijabetesom. Promjena razine hormona u tijelu može često biti uzrok znojenja u noći.

Određeni lijekovi: Postoji puno različitih lijekova koji imaju nuspojave, a te nuspojave uključuju upravo znojenje. Radi se o lijekovima poput antidepresiva, lijekovima za krvni tlak, steroida, pa čak i svakodnevnih lijekova bez recepta poput aspirina.

Ponašanje i navike: Iako to neće biti konkretan uzrok, neke vaše navike mogu utjecati na to kako spavate i kako se vaše tijelo ponaša u noći. Radi se o navikama poput konzumiranja začinjene hrane, ispijanje alkoholnih pića prije spavanja, kasne večere…

Kada otići liječniku

Ako se znojenje dok spavate pojavi samo nekoliko puta i zatim prestane, možda je uzrokovano prolaznom infekcijom ili promjenom navike u načinu života. Ali, ako se nastavlja i remeti vaš san, posavjetujte se s liječnikom koji će vas ispitati o vašem zdravstvenu životu i obiteljskoj anamnezi te napraviti pregled i poslati vas na testiranja kako bi se utvrdilo što je točno problem.

Pročitajte: Nekoliko načina kako spriječiti prekomjerno znojenje

FOTO: cottonbro/Pexels