Nekoliko načina kako spriječiti prekomjerno znojenje

by | 22 travnja, 2021

Temperature sve više rastu, a mnogi će ponovno osjetiti i sve vlažnije majice popraćene neugodnim mirisom.

Iako je znojenje normalna stvar, neki od nas se pretjerano znoje. Toliko pretjerano da se nekoliko minuta nakon stavljanja dezodoransa već znoje. Ako ste jedna od tih osoba, pročitajte nekoliko savjeta kako dovesti u red žlijezde znojnice i izbjeći neugodne mirise.

Kako spriječiti prekomjerno znojenje?

Prepoznajte razliku između dezodoransa i antiperspiranta
Žlijezde znojnice rasprostranjene su po cijelom tijelu i tijekom dana u prosjeku izluče i do 7 decilitara znoja. Kada bakterije s površine kože dođu u kontakt sa znojem, javlja se neugodan miris kojeg svi pokušavamo riješiti dezodoransima. Ipak, dezodoransi sami po sebi ne sprječavaju neugodne mirise. Oni obično u sebi imaju parfem i neko antiseptičko sredstvo koje sprječava neugodne mirise.
Antiperspirant s druge strane sadrži kemikalije koje sprječavaju znojenje tako da začepe pore na koži. Oni su obično učinkovitiji od dezodoransa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike, no samo ako u sebi sadrže aluminij. Naime, u jako velikim dozama, aluminij može utjecati na živčani sustav, a često ga se povezuje s razvojem raka dojke i Alzheimerove bolesti.

Nanesite antiperspirant prije spavanja
Koliko bi teško i komplicirano moglo biti stavljanje antiperspiranta? Hm… bit ćete iznenađeni.
Naime, da bi antiperspirant bio najučinkovitiji treba ga primijeniti noću prije odlaska na spavanje. Budući da se većina ljudi tijekom noći manje znoji, pore će bolje upiti kemikalije iz antiperspiranta pa će i njegovo djelovanje dugotrajnije. Što je najbolje, ako ste antiperspirant nanijeli prije spavanja, nema potreba da ga ponovno stavljate ujutro. Čak i nakon tuširanja. U tom slučaju, običan dezodorans će biti sasvim dovoljan.

Nosite sa sobom antibakterijske maramice
Ako se usred dana prekomjerno znojite, u torbici uvijek nosite sa sobom vlažne maramice kojima možete prebrisati određeni dio tijela. Uz vlažne maramice, dobro će vam doći i baby puder koji će osušiti kožu i blago je namirisati.

Nosite prozračnu odjeću
Tijekom ljeta birajte odjeću od prirodnih vlakana kao što su pamuk ili svila. Tako ćete poboljšati cirkulaciju zraka i održati kožu suhom.Ako ste fizički aktivni, tijekom treninga odaberite sintetičke tkanine koje su posebno dizajnirane za sprječavanje prekomjernog znojenja.

Pijte dosta vode
Hidratacija održava nisku temperaturu tijela čime se sprječava znojenje. Uz to, voda je od vitalnog značaja za zdravlje, pogotovo u ove vruće dane. Nedovoljan unos vode može prouzročiti poremećaj koncentracije i raspoloženja, glavobolje i probavne smetnje jer voda sama po sebi uklanja sve toksine iz tijela.

Depilirajte se ispod pazuha
Toplina ispod područja pazuha stvara idealno okruženje za bakterije. Da se znoj ispod pazuha ne bi zadržavao na dlačicama ispod pazuha i da ne bi nastali neugodni mirisi, pazuhe je potrebno često depilirati.

Izbjegavajte slatku i ljutu hranu
Začinjena hrana jedan je od očitih krivaca za znojenje. Naime, naš organizam na začinjenu hranu reagira na isti način kao i na sunce – pokušava ohladiti tijelo tako da se prekomjerno znoji.

Foto: Unsplash