Ovo su navike parova koji imaju zdrav i stabilan odnos

by | 16 studenoga, 2020

Ne postoji osoba koja će vam uvijek savršeno odgovarati, stoga ne postoje ni savršeni odnosi u koje ćete “ušetati” samo zato što ste našli nekoga tko vam odgovara.

Dobar i zdrav odnos nastaje tako što ga partneri zajedno grade, a za to su potrebni trud, volja, razumijevanje i, naravno, ljubav. Psihoterapeutkinja Suzanne B. Phillips tvrdi kako osobe koje se nalaze u čvrstoj, stabilnoj i zdravoj vezi imaju određene navike. Bez obzira na to jeste li u zdravoj ili toksičnoj vezi, ili ste potpuno slobodni, u nastavku ćete pronaći smjernice koje će zasigurno doprinijeti vašem ljubavnom životu.

Gledanje u oči

Dio smo kulture koja zahtijeva budno praćenje gomile sitnica poput vlastitih obveza, obveza djece, obveza koje se stvaraju u i oko našeg doma. Dodajmo tome neprestano zurenje u ekrane i mobitele i dobit ćemo zaposlene oči koje često nemaju vremena za one koje volimo. No svi mi dobro znamo da pogledati nekoga u oči znači povezati se s tom osobom na dubljoj razini, iskazati poštovanje ili ljubav. Osim povezivanja, gledanje u oči može označavati i primirje ako se isto događa usred rasprave ili svađe. Isto tako, gledanje u oči usred nekog događaja ili gužve poruka je kojom govorite partneru da ste tu te da ga volite. Stoga, ako želite pratiti primjer parova koji imaju zdrav i stabilan odnos, uvedite u svoj odnos gledanje u oči.

Smijanje

Istraživanja su pokazala da je ljudima iznimno bitno da osobe s kojom su u vezi imaju smisao za humor, odnosno da se mogu smijati zajedno i istim stvarima. Zajedničko smijanje umanjuje stres i tenzije te povezuje ljude. Isto tako, pokazalo se da partneri i partnerice koji se smiju jedni drugima zbog manjih i smiješnih pogrešaka lakše praštaju jedni drugima.

(Po)puštanje

Jedan od najvećih problema kod ljudi koji su u ljubavnim odnosima je to što mnogi ne znaju popustiti i pustiti. Uvijek je najbolje raspraviti o svakom problemu, no neke rasprave bespotrebno je voditi i bolje je pustiti ih. Svi se parovi ponekad svađaju, raspravljaju i razilaze u mišljenjima. Stručanjci kažu da osobe koje su u stabilnim vezama znaju kada treba (po)pustiti. Takve osobe naučile su kako riječ “oprosti” dolazi u različitim oblicima te da je bitnija povezanost koja je građena godinama nego pobjeđivanje u svađi koja ne vodi ka ničemu.

Potvrđivanje

Osobe koje su u stabilnoj vezi jedna drugoj neprestano, na velike i male načine, pokazuju i potvrđuju da im je stalo. Takvi se parovi ne uzimaju zdravo za gotovo te se izdižu iznad toga da (dugu) vezu pretvore u nešto u što ne ulažu. Ulaganje ovdje znači obična poruka kojom izričete ljubav i poštovanje, poljubac, zagrljaj, izricanje komplimenta i slično. Dakle, potvrđivanje ne mora biti veliko da bi doprinijelo stabilnosti veze.

Foto: John Schnobrich/Unsplash