OVO SU NAMIRNICE koje vas štite od raka!

by | 6 listopada, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Namirnice bogate tvarima koje se bore protiv karcinoma ne morate tražiti među egzotičnim i skupim voćem ni na posebnim policama u prodavaonicama. One su vam nadohvat ruke – jaja, gljive, zobene pahuljice, zeleni čaj, orasi i paprika neki su od čudesnih tjelobranitelja.

Većina se ljudi rijetko odlučuje na radikalne promjene na tanjuru, jer hrana nam ne služi samo kako bismo utažili glad, nego i tješi te smiruje. Zato se često i nađemo u krugu omiljenih i provjerenih namirnica “kojima vjerujemo”. Takav zatvoreni krug namirnica za kojima iz dana u dan posežemo krije potencijalnu opasnost da naše tijelo ne dobiva sve potrebne hranjive tvari kako bi optimalno funkcioniralo i branilo se od bolesti.

Upravo su zato dr. Mehmet Oz i njegova suradnica dr. Kristi Funk odlučili ponuditi niz jednostavnih savjeta o namirnicama koje bi svakako bilo dobro uvesti u prehranu, jer su toliko vrijedne da se smatraju “borcima” protiv karcinoma, jedne od najčešćih bolesti današnjice.

Umjesto da istražujete najnovije trendove u prehrani i koje superbobice će dati vašem tijelu baš onaj najpotrebniji nutrijent, prehrana se može poboljšati i malim koracima te stvaranjem navike da se češće uzimaju neke već poznate namirnice.

Najprije, savjetuje dr. Oz, povećajte unos vitamina D. Optimiziranje razina tog vitamina može spriječiti više od 16 različitih vrsta karcinoma, uključujući i onaj gušterače, pluća, jajnika, dojke, prostate i raka kože. Vitamin D pomaže stanicama da se drže zajedno i sprječava njihovo brzo reproduciranje u kancerogene stanice. Unatoč svim svojim prednostima, nedostatak vitamina D jedan je od najčešćih deficita nekog vitamina. Da biste dobili više vitamina D prehranom, počnite jesti namirnice bogate tim vitaminom već u jutarnjim satima.

To neće biti teško, jer su jedna od namirnica na tom popisu uobičajena jutarnja jaja, zatim mliječni proizvodi, gljive portobello (veliki šampinjoni), lisnato povrće i integralne žitarice.

Osim toga, možete uzeti dnevnu dozu vitamina D u dodacima prehrani, a dobra je navika i provesti 12 minuta na dan na suncu kako biste povisili razine vitamina D. Druga nova navika neka bude šalica više zelenog čaja, koji ste vjerojatno već uveli u svoju prehranu. Istraživanja su, naime, pokazala da zeleni čaj sprječava razvoj karcinoma crijeva, jetre, dojke i prostate. Sličan pozitivan učinak ima i na tkivo pluća te kože. U nekim dugotrajnim istraživanjima pokazalo se da konzumacija zelenog čaja može smanjiti i rizik od pojava karcinoma bubrega, želuca i gušterače. Za sve je to zaslužan sastojak zelenog čaja koji doslovno izgladnjuje stanice karcinoma i tako sprječava rast tumorskih stanica. 

Dr. Oz i dr. Funk preporučuju tri šalice zelenog čaja tijekom dana. Poznati liječnici također preporučuju pojačani unos namirnica koje niču iz zemlje, poput povrća, a bogate su vitaminima i drugim hranjivim tvarima koji pobjeđuju toksine i slobodne radikale u organizmu. Masne ribe, poput lososa, također su bogate protuupalnim tvarima pa ih jedite barem jednom na tjedan. Osim lososa, neka vam se što češće na tanjuru i u tavi nađe tamno lisnato povrće, rajčice, paprika, orasi, đumbir, češnjak, cjelovite žitarice i kurkuma.

Ne zaboravite voće

Potrebu za slatkim zalogajem zadovoljite voćem. Jabuke, kruške, breskve ili nektarine zdrav su izbor. Konzumacija voća poput nabrojenih svaki dan može smanjiti rizik od raka jednjaka.

Jedite mahunarke

Dodavanjem šalice kuhanoga graha ili neke druge mahunarke svom obroku tri puta na tjedan možete osjetno smanjiti rizik obolijevanja od karcinoma crijeva.

Veličanstveni luk

Dodajte nekoliko ploškica crvenog luka omiljenoj salati. Iznimno je niske kalorijske vrijednosti, a dodat će bogat okus svakoj kombinaciji povrća. Ako prihvatite tu naviku i ponavljate je svaki dan, višestruko ćete smanjiti rizik obolijevanja od karcinoma želuca. Dodate li samo dvije žlice luka, češnjaka ili ljutike jelu, popravit ćete mu okus, a pomažu smanjiti rizik od limfoma B-stanica.

Započnite dan sa zobenim pahuljicama

Doručak je najvažniji obrok u danu, pogotovo kad su njegova osnova žitarice. Jedna porcija zobenih pahuljica može smanjiti rizik od raka želuca.

Brokulu na stol

Brokula, često spominjano zeleno povrće, izvrstan je izvor vitamina C i vlakana. Brokula i drugo povrće iz sličnog roda, poput cvjetače i prokulica, smatraju se hranom koja sadrži najviše tvari za borbu protiv karcinoma.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: 24sata.hr