Ovo su najveći zdravstveni rizici žena u tridesetim godinama

by | 21 ožujka, 2020

Kad žene uđu u tridesete godine svog života, trebale bi obraćati dodatnu pažnju na znakove koji mogu upućivati na brojne zdravstvene probleme.

Dr. Kim Glass, liječnica opće prakse Bupa Health Clinicsa, u razgovoru za Cosmopolitan je istaknula glavne zdravstvene probleme s kojima se žene u tridesetima najčešće susreću, poput raka dojke, raka vrata maternice te stresa.

Unatoč činjenici da je rak vrata maternice jedan od najčešćih ubojica žena mlađih od 35 godina, i dalje milijuni žena preskaču redovne preglede koji bi mogli na vrijeme otkriti ovu bolest. No Glass je istaknula da takvi pregledi mogu biti presudni u uspješnom liječenju.

Pet ranih simptoma ove bolesti na koje morate obratiti pozornost su nenamjeran gubitak težine, bol u donjem dijelu leđa, nelagoda ili bol tijekom vođenja ljubavi, neobičan iscjedak i neuobičajeno krvarenje.

Nadalje, rak dojke, iako zahvaća i malen broj muškaraca, jedan je od najčešćih karcinoma kod žena. NHS navodi da će se svakoj osmoj ženi dijagnosticirati ova bolest, ali postoji dobra šansa za oporavak ako se otkrije rano. Zato Glass ističe i važnost samopregleda dojki.

“Važno je znati kako izgleda tkivo dojke i biti svjesni vlastitih dojki tako da, ako se nešto promijeni, moći ćete rano uočiti znakove”, objašnjava.

I, na trećemu mjestu, stres je također jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se žene u tridesetima susreću. Iako ga mnogi smatraju dijelom svakodnevice, on može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Konkretno, nakupljanje hormona stresa – kortizola – može dovesti do problema s probavom i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, može uništiti naš imunološki sustav, povećavajući vjerojatnost da ćemo se razboljeti, kako piše The Sun.

Foto: Pexels

IZVOR: INDEX.HR