Ovo su najsigurniji načini za odmrzavanje mesa

by | 8 lipnja, 2020

Meso je bilo jedno od najpopularnijih prehrambenih namirnica za vrijeme pandemije koronavirusa, a određeni podaci pokazuju kako je njegova prodaja u određenim zemljama porasla za gotovo 50 posto početkom svibnja.

Kako su mnogi stvorili (pre)velike zalihe mesa, odlučili su ga zalediti da bi mu produžili trajnost. No koji je najbolji i najsigurniji način odmrzavanja mesa? Možete li kuhati smrznuto meso? Što je s mikrovalnom pećnicom? HuffPost je razgovarao sa stručnjacima i dobio odgovore na ova pitanja.

Opasnost od nepravilnog odmrzavanja mesa

Nepravilno odmrzavanje mesa povećava rizik od zaraze hranom, kako kaže Karen Blakeslee, koordinatorica Rapid Response Centera na Državnom sveučilištu Kansas.

“Zamrzavanje je brz i prikladan način očuvanja mesa kod kuće jer se meso sastoji od visokog postotka vode koja stvara kristale kojima se može upravljati samo pravilnim postupcima zamrzavanja i odmrzavanja”, rekla je Kantha Shelke, znanstvenica i glavna direktorica Corvus Bluea.

Najbolje je brzo zamrznuti meso na vrlo nisku temperaturu u ambalaži sigurnoj za zamrzavanje, poput mesarskog papira, aluminijske folije ili vrećica za zamrzavanje, rekla je Shelke. Nadalje, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, odmrzavanje mesa treba se odvijati polako, tako da njegova temperatura nikad ne prijeđe 4 Celzijeva stupnja, točke u kojoj bakterije počinju naglo rasti.

“Jednom kad je meso odmrznuto, izbjegavajte ponovno zamrzavanje, osim ako ga prethodno ne skuhate”, rekla je Shelke.

U nastavku vam donosimo četiri najsigurnija načina odmrzavanja mesa:

1. U hladnjaku

Meso nikad nemojte odmrzavati na sobnoj temperaturi jer se tako vanjski dio mesa zagrijava brže od unutrašnjosti, što potiče razvoj bakterija. Da bi se održala stalna temperatura, meso odmrznite tako što ćete ga staviti u hladnjak koji će postupno smanjivati njegovu temperaturu.

2. Uronite meso u hladnu vodu

Hladna (nikad topla ili vruća) voda može brzo odmrznuti meso. Meso možete uroniti u hladnu vodu koju ćete mijenjati svakih pola sata ili ga ostaviti pod tekućom hladnom vodom.

Ovo je brža metoda odmrzavanja nego u hladnjaku.

3. Koristite opciju odmrzavanja u mikrovalnoj pećnici

Opcija odmrzavanja u vašoj mikrovalnoj pećnici je siguran, brz način odmrzavanja mesa, ali je važno pratiti upute proizvođača.

“Mikrovalna pećnica će vrlo brzo odmrznuti meso, ali u nekim se slučajevima neki dijelovi mesa mogu skuhati i isušiti, dok se ostali dijelovi još odmrzavaju”, rekla je Shelke te naglasila kako je meso odmrznuto uz pomoć mikrovalne pećnice potrebno odmah termički obraditi.

4. Zaleđeno meso termički obradite

Naravno, to nije moguće ako planirate meso peći na roštilju ili ako imate veće komade mesa. No zaleđeno meso se može kuhati, pa čak i peći ako je riječ o manjim komadima.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash