OVO SU NAJČEŠĆE zablude koje imate o karcinomu kože

by | 25 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U posljednjih četiri desetljeća, pojava melanoma se učetverostručila i tako je postala najčešća vrsta raka koja pogađa žene starosne dobi između 25 i 29 godine života. Karcinomi osnovnih stanica, nekada poznati kao karcinomi koji pogađaju starije žene, sve više pogađaju one mlađe od 40. Koje su to zablude o raku kože i što možemo učiniti po tom pitanju već od ovog trenutka?

1. U mojoj obitelji nitko nije od toga bolovao i nemam se oko čega brinuti

Prema nedavnom istraživanju, 61 posto žena izjavilo je da ne razmišljaju o raku kože zato što nitko u njihovoj obitelji nije patio od toga. Istina je da i opekline od sunca i broj madeža na koži imaju utjecaja. Samo 35 posto rizika od dobivanja melanoma je povezano s genetikom. Kod ostalih tipova karcinoma kože, taj postotak iznosi svega 10 %.

Što trebate napraviti: Zapamtite – sumnjiv madež je sumnjiv madež, bez obzira na genetiku!

2. Nisam se često izlagala suncu

Prema jednom istraživanju, 43 posto žena je imalo opekline u protekloj godini, a 72 posto barem pet puta u svom životu, a to je faktor koji duplira rizik od dobivanja melanoma. Unatoč tome, 47 posto žena tvrdi da se ne izlaže suncu previše.

S druge strane, gotovo 50 posto ispitanica priznala je da ide u solarij. Samo jedan odlazak u solarij prije 35. godine života povećava rizik od raka kože za čak 75 posto! Činjenice govore da danas solarij izaziva više slučajeva karcinoma kože nego što pušenje izaziva rak pluća.

Što trebate napraviti: Zapitajte se jeste li imali više od pet opeklina tijekom života. Jeste li ikada išli u solarij? Izbjegavate li kreme za sunčanje? Svaki potvrdan odgovor znači povećan rizik. Idite na preglede svake godine, koristite uvijek kremu za sunce i klonite se solarija.

3. Pocrnjela koža izgleda zdravo

Istraživanje pokazuje da više od polovice žena misli na svoj ten. Zbog čega? Smatraju da izgledaju ljepše i zdravije, te imaju više samopouzdanja ako su preplanule.

Što trebate napraviti: Prvo, nema ništa zdravo u vezi preplanulosti. Vaše tijelo zapravo proizvodi pigment da bi zaštitilo DNK. Oštećenja su trajna. Za lijep, brončani izgled kože koristite sprej za ten.

4. Dovoljno je nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom

Čak 81 posto žena koristi kremu s visokim zaštitnim faktorom. To je sjajna vijest, ali ipak, nešto ne rade kako treba s obzirom na to da 43 posto ispitanica kažu da su imale opekline od sunca u prošloj godini.

Što trebate napraviti: Dok ste potpuno goli, nanesite na kožu dovoljno kreme s faktorom 30+ i to barem 20 minuta prije nego što izađete iz kuće, kako bi dobro upila. Nanosite kremu svakih sat ili dva ili čak češče ako se kupate ili znojite. Ako vam treba dodatna motivacija kako biste to napravili, zapamtite ovo: sunce je glavni krivac za starenje kože.

5. Ne moram ići na pregled

Čak 76 posto ljudi nikada ne ide na pregled kod dermatologa. Kit Valas (33) iz Los Angelesa iskreno priznaje: “Do svoje 26. godine nikad nisam išla pregledati kožu sve dok mi potpuni stranac nije skrenuo pažnju na to da imam čudan madež na leđima i rekao mi: “Mislim da to trebaš provjeriti”. Spasio mi je život s obzirom na to da se ispostavilo kako je u pitanju melanom. Sada idem dva puta godišnje na pregled”.

Što trebate napraviti: Jednom godišnje idite na kompletan pregled kod dermatologa. Dogovorite se za pregled već sutra i nemojte misliti da ste suviše mladi za to jer niste. Nitko nije.