Ovo su najbolji načini kako smanjiti menstrualne bolove

by | 27 kolovoza, 2016

Mnoge žene osjećaju bol za vrijeme menstruacije. Za većinu, bol i neugodnost nisu toliko jake da bi utjecale na obavljanje svakodnevnih aktivnosti ili zahtijevale posebnu pažnju.

Ipak, kod nekih žena menstruacije su toliko problematične da ih bol onesposobljava za normalan život, te moraju uzeti slobodan dan na poslu ili u školi, i ostati kod kuće dan ili dva.

Što uzrokuje menstrualnu bol?
Bol, ako nije posljedica neke bolesti, uzrokovana je grčevima mišića maternice. Grčeve uzrokuje izlučivanje prostaglandina u sluznici maternice. Bolovi su najjači tijekom prvog dana menstruacije, no, mogu potrajati i do tri dana.

Kako možete izbjeći menstrualnu bol?
Najbolji način prevencije menstrualne boli je taj da se brinete o svome psihofizičkom zdravlju. To možete postići zdravim životnim stilom, koji uključuje zdravu prehranu, dovoljno tjelovježbe, dobar san i izbjegavanje stresa.

Kako smanjiti menstrualnu bol kada se pojavi?
Čim primijetite prve bolove, možete popiti neki lijek protiv bolova. Pripazite da ne prekoračite dnevne preporučene doze i da ne uzimate lijekove protiv bolova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, koji se ne preporučuju općenito kod bolova koje prate krvarenja.

Budući da mnoge žene izbjegavaju tako često uzimanje tableta, možete se osloniti i na prirodnu pomoć. Oprezno isprobavajte niže navedene prijedloge dok ne pronađete kombinaciju koja je učinkovita za vas.

– Umjerena tjelovježba pomaže opustiti mišiće i smanjiti bolne grčeve u maternici.

– Dodaci cinka i kalcija smanjuju grčeve, nadutost i srodne simptome PMS-a. Uzmite i dodatke vitamina B kompleksa.

– Uzmite riblje ulje. Ono sadrži supstancije koje će smanjiti menstrualne grčeve.

– Topla kupka s eteričnim uljima koja opuštaju (npr. lavanda) može opustiti mišiće.

– U mirisnu svjetiljku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja badema i ružmarina.

– Topli oblozi na predjelu abdomena također pomažu.

– U pravilu se trebate dobro odjenuti, u nekoliko slojeva, i održavati toplinu cijelog tijela.

– Zabavne aktivnosti koje će odvratiti pažnju od bolova su korisne.

– Čajevi koji pomažu su kamilica, matičnjak i kadulja.

– Ananas pomaže, posebno svjež ananas ili sok od svježeg ananasa, jer sadrži bromelain, enzim koji opušta mišiće, pa tako smanjuje grčeve.

– U slučaju jakih grčeva, izbjegavajte stajanje. Mnoge žene smatraju ležanje u položaju fetusa olakšavajuće. Legnite na leđa, a koljena savijte na prsa i obgrlite rukama.

– Sjedite na stopala i ruke u poluklečeči položaj. Bez obzira na to kako se ovaj savjet činio čudnim, mnogi kažu da olakšava bolove.

– Refleksološka masaža područja ruke između korijena palca i kažiprsta pomaže, kao i stopala na unutarnjoj strani između pete i korijena prstiju.

– Čvrsta masaža donjeg dijela leđa pomaže.

– Postoje položaji u jogi koji mogu olakšati bolne menstruacije.

Foto: Pexels

IZVOR: Covermagazin.com