Ovo su glavni razlozi zbog kojih vas ponekad svrbe grudi

by | 18 svibnja, 2020

Ponekad je normalno da nas u danu svrbe grudi, ali ako se to događa često, trebali bi se raspitati zašto je to tako. Neobičan je i nelagodan osjećaj, a liječnica je otkrila za Woman’s Day koji mogu biti razlozi.

Možda imate ekcem

Ako po grudima imate osip koji svrbi i irirtira, (a možda i na drugim dijelovima tijela) to može biti ekcem – kronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima kao što su velika suhoća i svrbež zahvaćenih područja. “Najčešći je razlog taj da je koža “nesposobna” održati hranjivost i dobre bakterije koje čuvaju od iritacije”, kaže Gretchen Frieling, dermatologinja iz Bostona. Jedna od 10 osoba ima neki oblik ekcema tijekom života, a najčešće zahvaća djecu. Dr. Frieling kaže da stres, grubi materijali na koži, osjećaj hladnoće ili vrućine, deterdžent za rublje i perut kućnih ljubimaca mogu izazvati ovu pojavu.

Koža vam je jako suha

Neka koža je prirodno suha, ali ako ste nedavno u svoju rutinu uveli neke nove, grube proizvode, upravo oni mogu biti razlog svrbeža. Dr. Frieling kaže da se koža treba samo dobro nahraniti i da budete sigurni da je područje oko grudi suho prije nego obučete grudnjak kako ne bi došlo do trenja.

Ne perete često grudnjak

“Bilo koja prljava odjeća, uključujući grudnjake, na sebi ima bakterije koje mogu iritirati i inficirati kožu”, kaže Freiling. Grudi se nešto više znije, a grudnjake bi zato trebalo prati jednom tjedno. One sportske bi trebalo odmah nakon tjelovježbe staviti u pranje.  Ipak, nije uvijek stvar u čistoći grudnjaka već i u materijalu. “Sintetički materijali, poliester i lateks jako iritiraju kožu, pa preporučam pamuk.”

Imate gljivičnu infekciju

“Mnoge žene povezuju gljivičnu infekciju s vaginom, ali možete je dobiti i ispod grudi jer losion ostane “zarobljen” na tom dijelu, nastanu gljivice i grudi vas svrbe. Terapija je jednaka kao i za bilo koju drugu gljivičnu infekciju.”

Rastu vam grudi

Tijekom puberteta ili trudnoće, koža na grudima se rasteže toliko da uzrokuje svrbež. “Možete koristiti losione, kreme i gelove kako bi ublažile iritaciju”, tvrdi liječnica Wider. Također upozorava da znoj pogoršava situaciju, pa bi bilo dobro redovito mijenjati grudnjake.

Imate alergijsku reakciju

Kao i bilo gdje drugdje na koži, alergijska reakcija može se pojaviti i na grudima osobito ako ste nedavno promijenili deterdžent za rublje. Dr. Weider kaže da će dovoljno biti tretirati alergiju antihistaminicima.

IZVOR: VECERNJI.HR

Foto: Unsplash