OVO STANJE može ženama itekako promijeniti gene

by | 28 travnja, 2019

Zaljubljenost – jedan od najljepših osjećaja koje čovjek može iskusiti, vječna inspiracija umjetnicima svih vrsta… a koliko je moćno potvrđuje i nedavno američko istraživanje koje je otkrilo da zaljubljenost uzrokuje genetske promjene kod žena.

U istraživanju, prvom na ovu temu, sudjelovalo je 47 volonterki, a provedeno je na Sveučilištu Kalifornija. Znanstvenici su htjeli otkriti utječe li i kako osjećaj zaljubljenosti na genom. Uzeli su uzorke krvi 47 žena koje su se zaljubile i započele vezu u protekle dvije godine.

Pokazalo se da ih Kupidova strelica nije pogodila samo u srce nego i u DNK, odnosno da ih osjećaj zaljubljenosti nije promijenio samo na psihičkoj nego i na tjelesnoj razini.

“Zaljubljivanje potiče gene na veću proizvodnju interferona, što je u skladu s urođenim imunološkim odgovorima na virusne infekcije”, objašnjavaju znanstvenici.

“Zaljubljivanje je jedno od psihološki najintenzivnijih iskustava u ljudskom životu, a izgleda da romantična ljubav ne utječe na nas samo psihološki”, zaključuju.

Razina interferona kod žena mijenja se tijekom ljubavnog odnosa, ovisno o tome u kojem smjeru on ide. Ako on sazrijeva i razvija se u ljubav, fiziološke promjene u tijelu žene se ublažavaju. Kod žena koje su prekinule vezu zabilježeno je manje interferona.

Iako zasad nije otkriveno zbog čega osjećaj zaljubljenosti ovako utječe na naše tijelo, pretpostavlja se da se odgovor krije u tome što se žensko tijelo počinje pripremati na trudnoću kad žena pronađe osobu za koju vjeruje da je ona prava.

Nakon što je otkriveno kako zaljubljivanje utječe na žensko tijelo, u planu je istraživanje kod muškaraca.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Foto: Unsplash