Ovo se događa s vašim tijelom kad se prejedete

by | 4 siječnja, 2020

Tijekom božićnog ručka prosječna osoba u organizam unese 2000 kalorija. Zbog toga ne čudi da blagdanski objedi ostavljaju ozbiljne posljedice na naše zdravlje.

Dijetetičarka Susie Burrell otkrila je što hrana, vino i kolači čine našem tijelu i prilično će razočarati sve koji se namjeravaju opustiti narednih dana.

Nedostatak daha, povišen šećer u krvi, debljanje, čak i problemi u radu srca, samo su neke od posljedica zbog kojih se možda osjećate loše na Božić ili blagdan Svetog Stjepana.

Nedostatak daha odmah nakon jela

Odmah nakon što prestanete jesti možete osjetiti da teško dišete. Susie pojašnjava da je to rezultat prepunog želuca koji radi pritisak na dijafragmu i smanjuje kapacitet pluća.

“Zato je sjedenje nakon obilnog jela najgora stvar koju možete napraviti. Ustanite i prošećite”, napisala je na svom blogu i poručila da čak i 10 do 15 krugova po vrtu ispred kuće može pospješiti probavljanje hrane.

Umor i osjećaj mamurluka 30 minuta nakon obroka

Mnogi ljudi osjetit će umor ili kao da je iza njih noć tijekom koje su pretjerali s alkoholnim pićima.

“To se često događa zbog prebrzog jedenja hrane više masne u odnosu na ono što inače konzumirate”, pojasnila je.

“Jedite sporije i pokušajte količinu hrane koju želite pojesti rasporediti na dva dana”, savjetuje Burrell.

Neugodan osjećaj u području abdomena, nadutost i vjetrovi dva sata nakon jela

Sat do dva nakon obilnog obroka možete osjetiti bol u području abdomena, biti naduti ili ispuštati vjetrove. Do toga dolazi kad hrana krene u probavni trakt.

“Ovi simptomi mogu rezultirati debljanjem pa nije čudno da nakon obilnog obroka dobijete kilogram do dva. Iako je to samo privremeno, nekim ljudima može biti teško riješiti se tih nekoliko kilograma viška. Također, prejedanje vodi do povećanog unosa soli, što može uzrokovati zadržavanje vode”, pojašnjava Burrell.

Što možete učiniti?

Da biste smanjili osjetljivost na inzulin, odradite 20 do 30 minuta tjelovježbe na božićno jutro, jedna je od preporuka dijetetičarke.

Drugo rješenje je da prošećete odmah nakon ručka kako biste olakšali proces probavljanja hrane te radite stanke između sljedova jela kako biste mozgu dali mogućnost da vam signalizira da ste siti.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR