Ovo se događa s vašim tijelom i mozgom kad mršavite

by | 21 prosinca, 2019

Mršavljenje nije vezano samo za smanjenje masnih nakupina. Kroz proces mršavljenja vaše cijelo tijelo prolazi kroz mnoge promjene.

Možda vam je jedini cilj izgledati bolje, ali ono što ćete dobiti uz dobar izgled i samopouzdanje možda vas i brže potakne da se krenete baviti nekom fizičkom aktivnosti.

Imat ćete više energije

Prva stvar koju osjetite nakon gubitka kilograma je znatan porast energije. Razlog je vrlo jednostavan – što manje kilograma imate, više energije imate za obavljanje drugih bitnih stvari. Osim toga, smanjenje kilograma poboljšava učinkovitost unosa kisika tako da više nećete biti bez daha dok se penjete stepenicama ili pokušavate voziti bicikl.

Poboljšat će vam se pamćenje

Vaš mozak je još jedan organ koji ima koristi od gubitka kilograma. Neke studije su čak pokazale da uklanjanje viška masnoće može poboljšati vaše kognitivne sposobnosti povezane s planiranjem i organiziranjem.

Ten će vam postati čišći

Uz gubitak kilograma ne samo da ćete se osjećati zdravo, nego i izgledati zdravo. Primijetit ćete da će vam se koža očistiti, kosa bi mogla postati gušća a nokti jači. To naravno ima velike veze sa zdravom hranom koju unosite prilikom gubitka kilograma.

Smanjit će vam se stopala

Kad izgubite dodatne kilograme gubi se masnoća iz cijelog tijela, a to znači i iz stopala. Zato nemojte paničariti kada vam omiljene cipele počnu kliziti s nogu.

Osim stopala, i prsti na rukama će postati tanji.

Postat ćete osjetljiviji na hladnije temperature

Gubitkom kilograma gubite i izolacijsku masnoću koja pokriva vaše tijelo i čuva ga od hladnoće. Bez tog dodatnog sloja tijelo postaje osjetljivije na promjene temperature.

Promijenit će vam se menstrualni ciklus

Razina hormona usko je povezana s tjelesnom težinom.

Kada izgubite ili dobijete dodatnu masnoću, endokrini sustav prolazi kroz određene promjene. Porast i pad razine estrogena i testosterona mogu rezultirati menstrualnom nepravilnošću, težim ili lakšim protokom te skraćivanjem ili produženjem ciklusa.

Nećete imati glavobolje

Iako pretilost izravno ne izaziva glavobolju, povećava rizik od migrene za 50 posto.

Trenutačno teorija, koju podržavaju zdravstveni stručnjaci, sugerira da masne stanice povećavaju količinu upala u vašem tijelu koje u određenim situacijama mogu izazvati migrene. Zbog toga gubitak kilograma može smanjiti česte glavobolje.

Prestat ćete hrkati

Istraživanja su otkrila da gubitak najmanje pet posto težine može pomoći da spavate bolje i duže. Čak i skromno mršavljenje smanjuje višak kilograma oko vrata što obično blokira gornje dišne puteve i pogoršava simptome apneje u snu i hrkanje.

Nakon gubitka kilograma ništa vas neće buditi usred noći tako da se kvaliteta vašeg sna znatno poboljšava, a to vam zauzvrat pomaže puno brže mršavjeti.

Foto: Gianandrea Villa / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR