Ovo povrće vas najbolje štiti od bolesti štitne žljezde

by | 24 studenoga, 2019

Brokula je vjerojatno jedna od najzdravijih namirnica. Bogata je antioksidansima, a poznato je i da se koristi u borbi protiv karcinoma, ali i da snižava kolesterol. Isto vrijedi i za kelj, kupus i prokulicu, ali samo pod uvjetom da ih ne jedete previše, kako tvrde stručnjaci. Kelj je postao popularna superhrana jer ima protuupalna svojstva, jak je antioksidans, pomaže u borbi protiv karcinoma, dobar je za srčanožilni sustav…

Ipak, trebalo bi ga umjereno konzumirati jer u većim količinama može dovesti do hipotireoze, smanjene funkcije štitne žlijezde, kad ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona. Želite li iz ovog povrća izvući ono najbolje, neophodno je prije jela ga skuhati. Nemojte pretjerivati niti u ispijanju jutarnjih napitaka napravljenih od zelenog povrća jer osim što utječu na štitnu žlijezdu, nepovoljno djeluju i na zdravlje zuba.

Ipak, zelenilo igra važnu ulogu u prehrani. Tereza Fang, nutricionistkinja i profesorica u školi za javno zdravlje na Harvardu, ističe da razumne količine brokule i kelja ne uzrokuju zdravstvene probleme, kao i da bi osoba, koja nema problema sa štitnom žlijezdom, mogla bez bojazni jesti nekoliko porcija zelenog povrća tjedno.

“Ako imate hipotireozu, najprije se posavjetujte s liječnikom, ali tvrdim da optimalne količine brokule i kelja ne škode. No, ako svako jutro ispijate veliku čašu soka od kelja, znajte da zalazite na nepoznati teritorij što se tiče zdravlja”, upozorava Fang.

Foto: Hermes Rivera / Unsplash