Topli, jednostavni i zdravi recepti s bundevom – kraljicom jeseni
Osim što je ukusna, bundeva je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E i kalija. To su svakako dobrobiti zbog kojih ju obo...
IAKO je kelj povrće najviše kontaminirano pesticidima, prema ovogodišnjem popisu najprljavije hrane, nema sumnje da je zdrav po pitanju mikronutrijenata koji se u njemu nalaze sve dok ne pretjerujete s konzumacijom. Međutim, stiže povrće koje bi ga moglo svrgnuti s trona.
Riječ je o šparogolikoj salati koja već godinama dominira kineskom kuhinjom.
“To je vrsta lisnatog povrća. Međutim, lišće na putu do dućana često uvene pa se kod ovog povrća jede stabljika koja može biti što god poželite: glavno jelo, prilog, sirova ili kuhana”, pojasnila je dijetetičarka Kelli McGrane.
Šparogolika salata ima orašast okus i hrskave je teksture, a svakim je danom sve popularnija u svijetu.
Dobro je da ima malo kalorija, ali obilje vitamina i minerala, uključujući željezo, kalcij, magnezij, fosfor, kalij te vitamine B i C.
“Posebno je dobar izvor mangana koji je važan za metabolizam, apsorpciju kalcija i regulaciju šećera u krvi”, dodaje McGrane.
Šparogolika salata priprema se tako da stabljiku ljuštilicom ili spiralizatorom narežete na tanke trake. Prvo je potrebno ukloniti vanjski sloj stabljike.
“Možete je koristiti umjesto krastavaca, celera i rotkvica, zbog hrskavog okusa”, savjetuje McGrane.
Ako je kuhate, možete je dodati u mješavinu povrća ili gulaš.
Foto: Unsplash