Ovo ne biste smjeli raditi sa sredstvom za dezinfekciju ruku

by | 9 lipnja, 2020

Usred pandemije koronavirusa koja je prošla dezinfekcijsko sredstvo za ruke postalo je “tekuće zlato”. Čini se kao da nikad nije bilo važnije često prati ruke i dezinficirati stvari koje svakodnevno dodirujete. No bez obzira na to koliko puta ste ga koristili, kladimo se da ste i vi napravili jednu ključnu pogrešku: ostavili ste dezinfekcijsko sredstvo u automobilu.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju uporabu sredstva za dezinfekciju ruku koje sadrži najmanje 60 posto alkohola radi učinkovitog ubijanja mikroba. Međutim, sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola obično sadrži etilni alkohol koji “isparava na sobnoj temperaturi”. Dakle, ako ga predugo ostavite u toplom okruženju – poput vozila –  toplina će smanjiti količinu alkohola, koji je aktivni sastojak koji ubija klice i viruse. Tako će sredstvo za čišćenje ruku u osnovi postati neučinkovito, kako piše Best Life.

“Definitivno je problem ako ostavite sredstvo za čišćenje ruku u automobilu danima ili tjednima”, rekao je za WZVN dr. Greg Boyce, izvanredni profesor na Odjelu za kemiju i fiziku Sveučilišta Florida Gulf Coast.

IZVOR: INDEX.HR