4 razloga za bol koju osjećate u prsima

by | 25 kolovoza, 2020

Jutros ste zakopčavali grudnjak, posegnuli za nečim ili zagrlili nekoga i prva stvar koju ste primijetili je neugodna bol u grudima.

Iako su mnoge žene odmah jako zabrinute, liječnica Raquel B. Dardik iz New Yorka tvrdi da se, u većini slučajeva, nemaju oko čega brinuti. “Mala je vjerojatnost da imate rak, tako da možete odahnuti i opustiti se”, rekla je. Ako se pojavila odjednom, malo je intenzivnija, bol u grudima dobar je razlog da posjetite liječnika. Lijekovi koje uzimate, tjelovježba, stres… Sve su to mogući uzroci, a dr. Dardik ih je objasnila detaljno za Refinery 29.

Mjesečnica
Vjerojatno niste iznenađeni što je ovaj uzrok na prvom mjestu. “Bol u grudima dolazi i odlazi tijekom ciklusa, a uzrokovana je hormonalnim promjenama koje se događaju u tijelu.” Neke žene su osjetljivije na ove promjene od drugih, pa je i bol jača i češća. Uglavnom se osjeti sedam do 10 dana prije nego stigne mjesečnica, ali to vrijeme može varirati. Uz bol, javlja se i natečenost. Lijekovi Bilo kakva hormonalna terapija, posebno kontracepcijske pilule, može uzrokovati bol u grudima jer primate dozu hormona, pa se tijelo privikava.

Grudnjak
“Bilo koji grudnjak koji grudi dovodi u neorirodan položaj, može uzrokovati bol – žica, jastučići u košaricama, grudnjak za podizanje grudi…”, objasnila je dr. Dardik. Ipak, ovaj uzrok češći je kod žena koje imaju veće grudi ili kod onih koje treniraju u neprikladnoj odjeći – zato je važno kupiti odgovarajući grudnjak za tjelovježbu – sportski.

Infekcija
Češće su kod žena koje doje, mlijeko može zaglaviti u mliječnim kanalima i uzrokovati bakteriju. Mogu je dobiti i one koje ne doje od, recimo, pirsinga. Bol uzrokovana infekcijom drukčija je od ostalih, kako napominje dr. Dardik i dodaje da se osjeća samo u onom dijelu koje je zahvatila bakterija. Vrlo je važno odmah posjetiti liječnika, a oporavak nije težak – vrlo vjerojatno ćete dobiti antibiotik i nekoliko dana morati mirovati.

Stres
Kako može utjecati na menstrualni ciklus, stres može biti i uzrok bolova u grudima. Emocionalni stres može poremetiti hormone u tijelu, a to stvara bol.

IZVOR: vECERNJI.HR7

Foto: Unsplash