Ovo je razlog zbog kojeg se ujutro osjećate ošamućeno

by | 1 rujna, 2020

Ako ste prešli 25., dobro znate što vas čeka ujutro nakon što ste popili čašicu više prethodnu večer. Mamurluk, jutarnji suputnik kojeg nitko ne dočeka s osmijehom.

No s godinama, osjećaj mamurluka ponekad se javi i kada nismo konzumirali alkohol. Neka su jutra jednostavno teža od drugih. Osjećate težinu i bol u glavi, umor, iscrpljenost, malaksalost pa čak i mučninu. Ako nemate gripu, dijareju ili temperaturu, odnosno ako ne pokazujete nikakve znakove bolesti, sigurno ćete se pitati zašto vam se to događa. Stručnjaci kažu kako se radi o različitim stupnjevima dehidracije, koja može prouzročiti takozvani jutarnji mamurluk.

Takav mamurluk mogu izazvati nedostatak tekućine, prekasna i nezdrava večera te napici s puno šećera koje ste popili neposredno prije spavanja. Dehidraciju je moguće izraziti u stupnjevima, no čak i ona najblaža sprječava normalnu funkciju organizma te smanjuje protok krvi, apsorpciju nutrijenata te dotok kisika u mozak.

Iako će većina ljudi pomisliti da je najbolji indikator dehidriranog organizma žeđ, to ne mora biti slučaj. Dehidraciju je najbolje i najlakše primijetiti po boji urina. Ako je urin proziran, znači da pijete dovoljno tekućine. Neke od posljedica dehidriranog organizma su suha koža, grčevi u mišićima, suha usta, zatvor te upale oči. Kako biste izbjegli jutarnji mamurluk i samu dehidraciju organizma, pobrinite se o dovoljnom unosu tekućine kroz dan te pazite da namirnice koje konzumirate budu zdrave.

Foto: Andrea Piacquadio