Ovo je razlog zbog kojeg parovi ne bi trebali biti stalno zajedno

by | 13 rujna, 2020

Bez obzira na to jeste li u sretnom i stabilnom ljubavnom odnosu, morate imati vrijeme samo za sebe. Stručnjaci kažu kako u suprotnom postoje velike šanse da dođe do narušavanja tog odnosa.

Nemojte se osjećati loše ako osjetite potrebu za odvajanjem od partnera kako biste se posvetili sebi, svojim željama i hobijima ili ako jednostavno želite biti u potpunom miru. Prema riječima psihologa i seksualnih terapeuta, odvajanje i posvećivanje vremena isključivo sebi čini vas boljim partnerom. Dokazano je da parovi koji provode previše vremena zajedno i koji zanemaruju njegovanje sebe kao zasebne osobe češće imaju problema u odnosu.

Komplikacije nastaju kad ne postoje nikakve granice između dvoje ljudi. Brisanje granica mnogim će parovima zvučati kao dobra stvar i kao dokaz povezanosti i ljubavi. No granice, kako tvrde stručnjaci, ipak trebaju postojati. U suprotnome dolazi do osjećaja nezadovoljstva, koje često vodi do svađa, prekida pa čak i nevjere. Postavljanje zdravih granica i odvojenost ključni su kad je u pitanju želja za drugom osobom. Pitate se zašto? Ponajprije zbog toga što svaka individua teži za ostvarenošću. Kroz odvajanje i posvećivanje vremena isključivo sebi, svaka će osoba razvijati se i rasti. Osobni razvoj bitan je i za razvoj veze. Što se više ostvarujete kao osoba, postajete i bolji partner.

Stoga, ako osjetite potrebu za odvajanjem i posvećivanjem unutrašnjim željama, nemojte brinuti. To je dobar znak, jer samo samostalne i ostvarene osobe mogu biti dobri prijatelji i partneri. Ako imate partnera koji ima manju potrebu za osamom, nemojte šutjeti o svojim željama. Objasnite mu svoje želje, recite kako se osjećate te naglasite kako želja za samovanjem nije ništa loše. Nekad će to samovanje značiti sat vremena u kadi, ponekad će to biti gledanje filma, a nekad šetnja. Nemojte zanemarivati vlastite potrebe. Onaj tko vas voli, podržat će vas u vašim željama i znat će da je to još jedan način na koji postajete bolja i ostvarenija osoba.

Foto: Jonathan Borba/Pexels