Ovo je razlog zbog kojeg mnoge žene nedovoljno uživaju u seksu

by | 9 rujna, 2020

Prema najnovijim istraživanjima, poruke koje o seksu dobijete u mladosti i djetinjstvu utjecat će na vaš seksualni život i način na koji gledate na seks.

Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu seksualne edukacije obuhvatilo je 200 žena, koje su podijelile poruke dobivene o seksu i seksualnosti za vrijeme odrastanja. Većina tih poruka i “učenja” imala su negativnu konotaciju. Roditelji, učitelji i vjeroučitelji uglavnom su seks povezivali s nečim lošim.

Seks kao grijeh, masturbacija kao sramotna radnja, menstruacija kao prljavi period za kojeg moraš izbjegavati seks i neželjena maloljetnička trudnoća samo su neke od stvari s kojima su žene, tada djevojčice ili djevojke, povezivale seksualnost. Ako tomu dodamo i nezdrav odnos prema vlastitom tijelu, medije koji su promovirali samo jedan oblik tijela kao prihvatljiv te nedovoljnu educiranost, dobit ćemo poprilično izgubljene mlade žene koje seks i seksualnost doživljavaju kao nešto strašno i pogrešno.

Sve to dovodi do nemogućnosti postizanja orgazma, narušene slike o sebi i vlastitom tijelu, smanjenog libida te smanjenog ili nepostojećeg uživanja u seksu. Mnoge su ispitanice napomenule kako bi voljele da im seks nije bio predstavljen kao užasan čin, a seksualnost kao nešto što nije prirodno.

Što učiniti za veći užitak u seksu?

Iako stvari koje doživimo u djetinjstvu ostavljaju duboke tragove i teško nestaju iz naše podsvijesti, postoje načini na koje to možemo umanjiti. Ako ste slične govore dobivali od roditelja ili profesora kada ste bili mladi, u nastavku pronađite načine na koje se tih poruka možete osloboditi.

Razgovor

Većina ispitanica navedenog istraživanja izjavila je kako im je u svemu najviše pomogao iskren razgovor o seksu s prijateljima i partnerima. Nemojte se stidjeti govoriti o seksu, pitati prijatelje za mišljenja te partnerima iskreno govorite o vlastitim željama. Otvorena komunikacija vodi do dobrog seksa i orgazma.

Edukacija

Educirajte se. Čitajte, istražujte, slušajte podcaste, istražujte vlastito tijelo, masturbirajte, učite o ciklusu, plodnosti i reproduktivnom zdravlju. Za učenje o ovim stvarima nikada nije kasno. Ne zaboravite da je razgovor o seksu također jedan vid edukacije.

Prihvaćanje i istraživanje tijela

Velik dio seksualnog osnaživanja i edukcije je i prihvaćanje vlastitog tijela te ljubav prema sebi. Prihvatiti i voljeti vlastito tijelo ne znači prihvatiti samo svoj broj na vagi, svoju visinu ili svoje grudi. To znači prihvatiti vlastite seksualne želje, učiti o važnosti ciklusa te masturbirati. Nemojte se sramiti svog tijela, istražite ga.

Foto: Lana Abie/Unsplash