Ovo je puls koji morate imati tijekom treninga ako želite uspješno skinuti kilograme

by | 21 veljače, 2020

Znamo da je vježbanje osnova bez koje se ne mogu izgubiti kilogrami. Pomaže u sagorijevanju kalorija i jačanju te izgradnji mišića. No, mnogi nisu sigurni kako izvući maksimum iz treninga. Puls je presudan.

Da biste odradili učinkovit trening, morate njegovu razinu podići iz stanja odmora u stanje koje će pojačati potrošnju kalorija. Upravo zbog toga su u posljednje vrijeme sve više u modi tečajevi koji se bave edukacijom osoba o tome kako podići i održavati razinu pulsa visokom. Zapravo, to je dosta jednostavno.

Kardiologinja Nieca Goldberg izjavila je za portal Popsugar da postoji jednostavna formula za računanje maksimalnog broja otkucaja srca, i to tako da od broja 220 oduzmete broj svojih godina. U prijevodu, ako imate 30 godina, maksimalni puls vam smije biti 190 otkucaja u minuti. Da biste došli u zonu sagorijevanja kalorija, trebate biti na 60 do 70 posto od maksimalnog pulsa tijekom vježbanja. Ovisno o zdravstvenom stanju i kondiciji, neke osobe do tog maksimalnog broja otkucaja mogu doći u minuti, dok drugima treba neko dulje vrijeme.

Stan Dutton, osobni trener, preporučuje da se taj postotak ipak malo poveća da bi se ostvario maksimalni učinak. Smatra da kod kardio vježbi poput trčanja, hodanja i vožnje bicikla trebate pokušati dići otkucaje srca na 70 do 80 posto od maksimalnog i onda ga tijekom treninga održavati na toj razini.

Općenito, vašem tijelu će trebati oko 18 minuta treninga pod visokim intenzitetom da počne koristiti masnoću kao gorivo. Ako želite raditi intenzivnije treninge poput HIIT-a, trebate pokušati na kraće vrijeme otkucaje dovesti na 80 do 90 posto od maksimuma pa se onda oporavljati dok se oni ne spuste na 60 posto.

Za mjerenje pulsa tijekom treninga najbolje je koristiti neki od aparata za mjerenje pulsa, a ako nemati ni jedan, pokušajte sa samoprocjenom. Doktorica Goldberg savjetuje da zamislite ljestvicu od 1 do 10 na kojoj 1 predstavlja odmor, a 10 napor koji jedva možete izdržati. Koristeći takvu ljestvicu, puls bi vam trebao biti između 7 i 8 tijekom treninga.

IZVOR: INDEX.HR