Ovo je pregled koji spašava život – evo što trebate znati o njemu

by | 4 ožujka, 2022
pregled koji spašava život

Poliklinika Eljuga privatna je zdravstvena ustanova osnovana prije gotovo 30 godina s namjerom poboljšanja zdravstvene skrbi žena te je sa svojim stalnim djelatnicima i vanjskim suradnicima prepoznata zbog kvalitete zdravstvenih usluga koje pružaju brojnim pacijentima ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj regiji. To je ustanova koja kontinuirano ulaže u edukaciju svojih djelatnika, a isto tako i u vrhunsku dijagnostičku opremu, kao i u prostore koji moraju biti ugodni za boravak pacijenata. Renomirani stručnjaci iz Poliklinike Eljuga objasnili su nam sve o pregledu koji spašava život i njegovoj važnosti, ususret 26. Danu narcisa, koji će se održati krajem ožujka u Hrvatskoj.

“Danas smo u pandemiji zbog koronavirusa, ali nažalost i u pandemiji zloćudnih bolesti. Dijagnosticirati rak bilo kojeg sijela u početnoj fazi bolesti najvažnije je za dobru prognozu. Gotovo 3000 novooboljelih žena od raka dojke svake godine nam potvrđuje koliko je bitno otkriti ga na vrijeme. Svaka žena trebala bi posebno voditi brigu o zdravlju svojih dojki. S obzirom na to da su lako dostupne pregledu, bitno je stvoriti naviku odlaska na redovite preglede dojki već u dobi nakon 20. godine. Dovoljno je obaviti ultrazvučni pregled jednom godišnje, a mamografiju je potrebno raditi od 40. godine života”, kako naglašava medicinska ravnateljica Poliklinike Eljuga, prim. mr. sc. Ljerka Eljuga, specijalistica onkologije i radioterapije.

Prim. mr. sc. Ljerka Eljuga

“Formula za uspjeh u našem poslu vrlo je jednostavna, a to je predani rad i visoka kvaliteta usluge. Jedino tako možemo skrbiti o našim pacijenticama, koje svoja pozitivna iskustva potom prenose i drugim ženama. Cijenimo i ponosni smo na naše pacijentice koje nam se s povjerenjem vraćaju svake godine iz udaljenih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, a znamo da su potrošile cijeli dan na putovanje kako bi obavile pregled u našoj ustanovi, to govori dovoljno za sebe”, poručuje Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije koja već 20 godina predano radi na ranom otkrivanju raka dojke.

Stalnom timu djelatnika Poliklinike Eljuga od prošle godine priključila se i prim. dr. Tatjana Cicvara Pećina, specijalistica kliničke radiologije i subspecijalistica ultrazvuka. “Kako sam posljednjih 16 godina karijere posvetila dijagnostici tumora dojke, kao i njihovoj prevenciji dolaskom u privatnu polikliniku, sada svojim pacijentima mogu pružiti dovoljno vremena prilikom pregleda, što mi opseg posla u bolničkim uvjetima nije dozvoljavao. Rad u bolničkim uvjetima uistinu je zahtjevan zbog velikog broja pacijenata, a u Poliklinici Eljuga imam dovoljno vremena za to da se u miru posvetim svojim pacijentima i analizi donesenih nalaza. Uz mamografiju i ultrazvuk, često je potrebno učiniti i magnetsku rezonanciju kao dodatnu pretragu kako bi se riješila dijagnostička nedoumica, kao i odredili daljnji postupci u liječenju tumora dojke. Bez timskog rada nema uspjeha u dijagnostici i liječenju. Vrlo često imamo situacije u kojima je potrebno okupiti multidisciplinarni tim stručnjaka, koji donosi odluke oko optimalnih metoda dijagnostike i liječenja. U timu sudjeluju specijalisti radiologije, onkologije i radioterapije, kirurzi, citolozi i patolozi. To je najbolji primjer koji pokazuje da u cijelom procesu, od dijagnostike do preporuke za liječenje, pacijenti nikad nisu ostavljeni sami”, naglašava prim. Cicvara Pećina.

Prim. dr. Tatjana Cicvara Pećina

U Poliklinici Eljuga moguće je učiniti cjelokupnu obradu ako se nađe patološki ili sumnjiv nalaz, a prema potrebi za određene pretrage koje nije moguće napraviti u Poliklinici, pacijente upućuju u suradne ustanove. Brojni vanjski suradnici koji dolaze u Polikliniku obogaćuju tim Poliklinike. Iz zagrebačkih kliničkih bolnica u kojima se bave dijagnostikom bolesti dojke dolaze radiolozi prof. dr. sc. Prutki, dr. sc. Petrovečki, dr. Luetić Cavor, dr. Bulum, dr. Zekan Vučetić, dr. Petrić te onkologinja dr. Bašić-Koretić.

“Upravo ovakav tim eminentnih stručnjaka koji primjenjuje algoritme kao i u ostalim svjetskim centrima daje nam za pravo da smo u samom vrhu dijagnostike i liječenja tumora dojke. A da smo uvijek težili biti pioniri ide u prilog i činjenica kako smo bili prva privatna ustanova koja je pacijentima mogla pružiti operativne zahvate na dojkama koji su uključivali i rekonstrukciju dojke nakon mastektomije. Danas u našoj Poliklinici radimo i onkoplastične zahvate na dojkama gdje se nakon odstranjenja tumora defekt rekonstruira na estetski optimalan način, čime uvelike pridonosimo zadovoljstvu pacijentica nakon operativnog zahvata. No, osim onkološke i rekonstrukcijske kirurgije, specijalizirani smo i za estetske zahvate na dojkama kao što su povećanje, smanjivanje ili podizanje dojki. Također radimo i promjene implantata nakon rupture, a promjenu implantata potrebno je napraviti i nakon stvaranja kapsule”, naglašava doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, plastični kirurg i voditelj kirurškog tima Poliklinike.

“Kao institucija, uvijek smo podržavali brojne javnozdravstvene kampanje kojima se žene potiče na redovite preventivne preglede. Stoga bih i ovom prilikom htjela pozvati sve žene da ne odgađaju pregled dojki jer on uistinu može spasiti život. Naš tim će i ove godine podržati tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju, 26. Dan narcisa, koja će se održati krajem ožujka u Hrvatskoj pa pozivam i sve vas da se priključite te potaknete svoje najbliže da sačuvaju zdravlje svojih dojki”, poručuje prim. Ljerka Eljuga.

Poliklinika Eljuga

Bukovačka cesta 121
01/2421-281
[email protected]

Foto: Zvonimir Ferina