5 razloga zašto vaš smoothie nije baš najzdraviji

by | 26 siječnja, 2020

Čak i zeleni smoothie, za koji mnogi vjeruju da je najzdravija opcija, može sadržavati neželjene kalorije, šećer i masti.

To što je smoothie prepun voća i povrća ne znači da ima malo kalorija ili da je dobar za vas. Ako pažljivo ne birate što stavljate u njega, vaš omiljeni napitak mogao bi biti krivac za unos neželjenih kalorija. Naravno, on je svejedno puno zdravija alternativa klasičnim sokovima.

Također, smoothiesi mogu biti zdrava verzija doručka ako se u njima nalaze uravnoteženi hranjivi sastojci, uključujući bjelančevine, ugljikohidrate i zdrave masti. S tim se slaže i Bonnie Taub-Dix, koja stoji iza portala BetterThanDieting.com te je autorica knjige Read It Before You Eat It – Taking You from Label to Table.

“Visok udio voćnog soka i sirupa može vas navesti da se osjećate sito i puno energije, ali onda se ubrzo opet javlja glad”, objašnjava ona te ističe kako je danas uvriježeno mišljenje da je svaki smoothie zdrav, što definitivno nije istina.

Ako imate problem s unosom nedovoljne količine povrća, smoothiesi su odličan način da u svoju prehranu uvrstite više zelenila, a da to ni ne primijetite. Tako ćete svom organizmu osigurati veliku dozu vitamina A i K, kao i vlakana, ali i drugih hranjivih stvari.

Ipak, upravo su smoothiesi možda glavni krivci koji sabotiraju vaše pokušaje mršavljenja. Evo kako:

Vaša čaša za smoothie je prevelika

Problem s ovim napicima je u tome što mogu sadržavati puno veće količine voća i povrća, a da toga niste svjesni, i to znatno više nego što biste pojeli u prirodnom obliku. Naravno, samim time ćete unijeti i puno više ugljikohidrata, šećera i općenito kalorija.

Vaš smoothie sadrži previše sastojaka

Orasi, avokado, kokosovo ulje, jogurt… Sve to su sastojci koji drastično povećavaju unos kalorija pa biste se uz pomoć svog smoothieja vrlo lako mogli udebljati umjesto da izgubite kilograme ili si osigurate kvalitetnu, uravnoteženu prehranu.

Pretjerujete sa zaslađivačima

Ako obožavate smoothiese zbog njihovog slatkog, neodoljivog okusa – vjerojatno pretjerujete sa zaslađivanjem. Nije važno koristite li šećer, med ili možda javorov sirup, prekomjeran unos takvih proizvoda rezultirat će nakupljanjem kilograma.

Ne jedete smoothie žlicom

Tako ćete prisiliti sami sebe da usporite i ne popijete smoothie brzinom svjetlosti. Osim toga, kad zapravo sjednete i žvačete hranu, vaše tijelo izlučuje hormone koji pomažu u povećanju osjećaja sitosti, kako kaže Groppo.

Pijete smoothie u pogrešno vrijeme

Najbolje je uživati u smoothieju nakon vježbanja, odnosno u ono doba dana kada ste najaktivniji.

IZVOR: INDEX.HR