Ovo je najtragičniji i ujedno najljepši film koji ćete pogledati ovog tjedna

by | 5 listopada, 2020

Više od 60 godina Sir David Attenborough proveo je istražujući najživopisnije i najrazličitije kutke planeta na kojem živimo. Među prvima je svijet upoznao sa životinjskim vrstama koje dotad nismo imali prilike vidjeti, ali je, kroz šest desetljeća, iz prvih redova svjedočio i najsnažnijim promjenama u tom živopisnom, neprocjenjivom prirodnom svijetu, redom uzrokovanima od strane nas ljudi, samo jednom od vrsta na Zemlji. 

Upravo je to svjedočenje poznati britanski prirodoslovac pretočio u najnoviji dokumentarni film naslova David Attenborough: A Life on Our Planet, koji je od jučer dostupan na Netflixu. Nakon prekrasnih serijala Life on Earth, Planet Earth i Our Planet, A Life on Our Planet je jedinstveno i intimno svjedočenje Sir Attenborougha o svim tragičnim posljedicama ljudskog nemara, koje bi nas mogle stajati života kakvog poznajemo. Baš kao što su ljudska pogreška i nemar rezultirali Černobilskom katastrofom, isti taj ljudski faktor mogao bi Zemlju pretvoriti u jednako beživotnu pustopoljinu nastavimo li se ponašati kao da sutra ne postoji, i kao da su priroda i sve njezine životinjske vrste neiscrpne te dane nama na raspolaganje. 

Upravo je Černobil mjesto s kojeg Sir David počinje svoju priču u dokumentarnom filmu A Life on Our Planet, otkrivajući nam na samom početku nemilu istinu i lako mogući scenarij koji nas čeka za svega 80-ak godina. Koliko brzo se srozava bioraznolikost o kojoj ovise životinjske vrste, a s njima i ljudska vrsta, dokazuje i sam Sir David, koji je svoju karijeru započeo u vremenu kada su prvi avioni počeli polijetati s piste i odvoziti radoznale u udaljene kutke planeta, da bi već tijekom svog života doživio tragične prizore poput odumiranja koraljnih grebena kao posljedice djelovanja čovjeka. U svega 200 godina, planet je od bujnog “rajskog vrta”, kako ga naziva Sir David, došao do opustošenog i iscrpljenog planeta, odnosno ere koju znanstvenici nazivaju Holocenskim masovnim izumiranjem životinjskih vrsta. U ovom nas iznimnom dokumentarnom filmu Sir David, danas 93-godišnjak, upoznaje sa svim posljedicama našeg bešćutnog djelovanja koje slijede u desetljećima ispred nas, poput izumiranja oceana, topljenja arktičkog leda i nestanka amazonske prašume, ali i eventualnim rješenjima. Riječima Sir Davida, naš planet srlja u katastrofu, no ako djelujemo odmah, postoje načini kako istu možemo spriječiti. Oni, naravno, ne uključuju ignoriranje problema i misao kako se to nas ne tiče, nego planiranje i mijenjanje dosadašnjih načina. Nova rješenja već postoje, samo ih moramo staviti u pogon.

“Najznačajniju promjenu možemo učiniti ako prirodu stavimo u središte svojih odluka. Svake minute, svakog dana, svi mi donosimo odluke. Stavimo li prirodu u središte svojih odluka, zajedno možemo naći način kako živjeti u balansu s prirodnim svijetom. Naposljetku, mi jesmo priroda, i mi prirodu trebamo kako bismo preživjeli.” 

Ako ovog tjedna planirate pogledati samo jedan film, neka to bude David Attenborough: A Life on Our Planet. 

Foto: paweldotio / Unsplash, Geran de Klerk / Unsplash