Ovo je najčešća pogreška koju radite prilikom pranja zuba

by | 26 kolovoza, 2020

Redoviti odlasci stomatologu i vježbanje dobre oralne higijene, poput redovitog četkanja zuba kod kuće, ključni su za održavanje zdravlja zuba. Kad je u pitanju pranje zuba, mnogi od nas čine sljedeće: nanesemo pastu za zube na četkicu, radimo lagane kružne pokrete po zubima, ponovimo na unutrašnjim površinama, pljunemo i isperemo. Međutim, ova metoda četkanja djelomično je pogrešna.

The Oral Health Foundation, neovisna dobrotvorna organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja ima za cilj poboljšanje oralnog zdravlja ljudi, preporučuje da pljunete nakon pranja zuba, ali da ih ne ispirete. Barem ne odmah. Umjesto toga, trebali biste nastojati zadržati pastu na zubima nekoliko minuta prije ispiranja kako biste maksimizirali zdravstvene koristi fluora (koji se nalazi u većini pasti za zube) koji se koristi za jačanje cakline zuba. Ispiranje odmah nakon četkanja oprat će koncentrirani fluor i umanjiti njegove preventivne učinke, kako navodi The Healthy.

Fluor u pasti za zube doprinio je smanjenju kvarenja i propadanja zuba kod djece u SAD-u od kraja 1960-ih do početka 1990-ih, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Stoga je njegova uloga u očuvanju dobre oralne higijene od velike važnosti.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Superkitina on Unsplash