OVO JE KOLIČINA kave koja vam je dnevno potrebna

by | 28 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Kava je sjajan i omiljen napitak, definitivno, no stalno nam govore da se ne smije pretjerivati s unosom kofeina.

Ipak, po novom istraživanju količina od četiri doze unesenog kofeina dnevno poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije, osnažujući njihovu ulogu u zaštiti srčanožilnih stanica od oštećenja.

Konzumacija kofeina već je otprije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima su dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, no nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog učinka.

Novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Biology, pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Leibnitz u Duesseldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara količini od četiri šalice kave dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor staničnog ciklusa, prisutan u mitohondriju glavnih vrsta stanica u srcu.

U tim stanicama mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih stanica, štitio stanice srčanog mišića od stanične smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u stanice koje sadrže kontraktilna vlakna, a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda.

Utvrdili su da kofein potiče prelazak p27 u mitohondrije, pokrećući pozitvne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šalice kave.

“Naše istraživanje pokazuje da kofein djeluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić djelovanjem mitohondrijskog p27 proteina”, kaže autorica studije Judith Haendeler.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR