OVO JE HRANA koja će vam smanjiti želju za pušenjem

by | 4 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Prestanak pušenja zapravo je mokri san (gotovo) svakog pušača, no obično sve ostane na pustim željama… jer volja nije dovoljno jaka, kažu oni. No, pozovimo znanost u pomoć jer je otkriveno da postoje namirnice koje mogu pomoći mozgu da ublaži želju za cigaretama.

Pušači koji su jeli hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama pušili su u prosjeku 10 posto manje od pušača koji nisu unosili dovoljno omega-3 masnih kiselna u organizam, pokazala je studija provedena na Sveučilištu u Haifi, u Izraelu.

Pušači inače pate od nedostatka omega 3-masnih kiselina, što dovodi do oštećenja veza u dijelu mozga koji je zadužen za kontroliranje želje.

Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju željom za cigaretom.

Pušači koji žele prestati pušiti stoga bi trebali jesti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama – masnu ribu, orašaste plodove, sjemenke suncokreta te brojne druge namirnice.

Osim što je ova hrana dobra za odvikavanje od cigareta, dobra je za srce i krvne žile te za psihičko zdravlje.

Izraelsko istraživanje pokazalo je da osobe koje su pojačale unos omega-3 masnih kiselina i prestale pušiti više nisu osjećale potrebu za cigaretama.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR