Ovo su glavni razlozi zbog kojih ne trebate ići spavati gladni

by | 11 svibnja, 2020

Osjećaj gladi negativno utječe na sposobnost učenja i produktivnost, a može izazvati i depresiju, tvrde stručnjaci. Unatoč tome, mnogi i dalje vjeruju da je odlazak na spavanje praznog želuca dobra ideja i da bi im mogao pomoći da izgube nakupljene kilograme. No, znanost tvrdi drukčije.

1. Možete izgubiti mišićnu masu

Za one koji pokušavaju izgraditi mišićnu masu gladovanje je loš izbor, tvrde stručnjaci. Možda ćete preskočiti večeru, ali potrebna su vam hranjivi sastojci kako biste proteine pretvorili u mišiće. Dobro je preskočiti kasnonoćnu žudnju, ali ne opterećujte svoje tijelo, kako savjetuje Bright Side.

2. Možete dobiti na težini

Da, može ostvariti suprotan učinak. Studije koje promiču gubitak kilograma metodom izbjegavanja obroka prije spavanja poprilično su kontroverzne. Naime, zbog intenzivnog osjećaja gladi, mogli biste kasnije pretjerati i jesti nezdrave namirnice. Drugim riječima, hrana postaje dvostruko primamljivija i odjednom vam prijeti opasnost da završite s viškom kilograma.

Tvrdnja da je naš metabolizam noću sporiji je kontroverzna i nema dokaza koji bi to podržali. Međutim, to ne znači da biste trebali pojesti ogromnu porciju prije spavanja. Jesti dva do tri sata prije spavanja je u redu, sve dok je u pitanju zdrav obrok.

3. Možda ćete loše spavati

Stručnjaci tvrde da osjećaj gladi utječe na kvalitetu sna. Štoviše, u tom je stanju potrebno puno više vremena da zaspite, pa ako osjećate glad, pojedite lagani obrok umjesto da gladujete.

4. Možete osjećati manjak energije

Ako ne jedete, nemate nikakvog “goriva” za aktivnost tijekom dana. Ovo je staro pravilo. Istraživači su primijetili da mnoge nuspojave gladovanja mogu biti štetne, poput umora i depresije, a na kraju i manjka produktivnosti.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash

Moglo bi vas zanimati…

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zelite-li-se-naspavati-onda-jedite-ovu-namirnicu

https://www.ljepotaizdravlje.hr/zdravlje/zelite-li-skinuti-kilograme-ovo-voce-morate-jesti-svakodnevno

https://www.ljepotaizdravlje.hr/ljepota/ove-kucne-stvari-mozete-pretvoriti-u-najbolje-rekvizite-za-vjezbanje