Ovo je glavni razlog zašto ne postižete idealnu težinu

by | 18 rujna, 2020

Sve ste pokušali, ali su kilogrami i dalje tu? Jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na dostizanje idealne težine gotovo je uvijek zanemaren u dijetama, planovima prehrane i sličnim “brzinskim rješenjima”.

Brojanje kalorija, ograničavanje unosa hrane, neprestano vaganje – sve je to dio svakodnevice za osobe koje žele pobijediti višak kilograma.

No, osim prehrane i aktivnosti postoji još jedan važan faktor koji možda stoji na putu između vas i vitke linije, a to je – stres.

Važno je razumjeti da stres sam po sebi nije dobar ni loš – stres je samo prirodna reakcija na specifične uvjete.

Stres izaziva promjene u čitavom tijelu i time, naravno, utječe na zdravlje čitavog organizma. Izaziva reakcije u živčanom sustavu, hormonalne promjene, bolesti štitne žlijezde i promjene u težini.

Također može biti odgovoran i za probleme u reproduktivnom sustavu. Istraživanja pokazuju da kroničan stres pridonosi navedenim zdravstvenim izazovima, a osim toga, pridonosi i debljanju na području trbuha.

Osim toga, stres je povezan i s usporenom probavom, pa čak i bolestima probavnog sustava, poput funkcionalnih gastrointestinalnih poremećaja, upalne bolesti crijeva, bolesti peptičkog ulkusa itd. Vaša vještina upravljanja stresom je važna – kako za vaše zdravlje tako i za idealnu težinu.

IZVOR: NOVILIST.HR

Photo by Hailey Moeller on Unsplash