Ovim začinima svako ćete jelo pretvoriti u pravog saveznika zdravlja

by | 12 travnja, 2020

Užurbanost, neodgovarajuća prehrana, gazirana pića, cigarete, alkohol, premalo fizičke aktivnosti, pretilost i, dakako – stres, sve su to okidači koji nam “dižu” tlak.

Posljedice hipertenzije su povećan rizik od srčanih bolesti, udara te bolesti bubrega, a tihi ubojica je toliko raširen da je poprimio razmjere epidemije. Uz lijekove koje vam je propisao liječnik, tlak možete držati pod kontrolom i na prirodan način pomoću začina i ljekovitog bilja.

Bilje je siromašno kalorijama, a bogato ljekovitim svojstvima pa ćete, dodate li ga obrocima, povećati ljekovitu vrijednost prehrane. Tako će malo papra u salati ili češnjaka u siru i vrhnju “obična” jela pretvoriti u borce za zdravlje. Prirodni borci protiv visokog tlaka su luk, češnjak, cimet, masline, origano, glog i kardamon.

Luk sadrži velike količine kvercetina, polifenola iz obitelji flavonoida, tj. antioksidansa. Istraživanje je pokazalo da se kod ispitanika koji su ga redovito jeli sistolički tlak smanjio za 7 mmHg, a dijastolički za 5 mmHg.

Dodavanjem začina smanjit ćete i sol u jelima, a upravo su povišene koncentracije natrija u krvi jedan od glavnih razloga naslaga na krvnim žilama koje povisuju tlak. Drugi način borbe protiv toga “bijelog ubojice” je pijenje litre i pol, dvije litre vode na dan. Osim što će krv lakše teći i smanjit će rizik od ugrušaka, više tekućine djeluje kao diuretik, pa će voda isprati štetnu sol iz organizma.

Ako vas brinu češći odlasci na toalet, količinu vode koju pijete povećajte postupno. Ipak, prerada toliko vode može opteretiti bubrege, pa bi bubrežni bolesnici morali pripaziti.

Dok će voda isprati višak natrija, kalij će ga neutralizirati. Najbolji izvor vrijednog minerala su rajčice i banane, a možete i grickati grožđice i sušene marelice te u prehranu dodati više graška i graha. I bez straha uživajte u kuhanom vinu. Cimet i klinčić dokazano opuštaju krvne žile, a odmaranje na kraju dana najbolji je način da se riješite stresa koji je okidač hipertenzije. Jutarnju kavu zamijenite čajem.

Iako pijenje kave nije nedvosmisleno povezano s dugotrajnim visokim tlakom, sasvim sigurno trenutačno pogoršava simptome. Šalica biljnog čaja, prije svega onog s hibiskusom, u tjedan dana snižava sistolički tlak za sedam-osam bodova, odnosno milimetara žive.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR