Ovih sedam simptoma može ukazati na cistu na jajnicima

by | 23 ožujka, 2020

Zamislite ciste na jajnicima kao akne reproduktivnog sustava: uglavnom benigne, ponekad bolne i neugodne.

Velika bol

“Većina cista na jajnicima je benigna, folikularne ciste koja dolaze i odlaze s vašim ciklusom i ne treba ništa činiti”, kaže ginekolog dr. Taraneh Shirazian za Woman’s Health. Međutim, ponekad su ciste velike i previše ih je ili jednostavno ne odlaze. U tim slučajevima znaju se odstraniti kirurškim putem kako ne bi došlo do daljnjih komplikacija. Ako imate ove simptome nemojte ih ignorirati nego se obratite liječniku.

1. Jaka bol u zdjelici

Najčešći simptom ciste jajnika je bol u donjem desnom ili lijevom dijelu zdjelice, točno tamo gdje su jajnici i koja ne prolazi, kaže Shirazian. “Možda ćete ju osjetiti dok vježbate ili ste seksualno aktivni, ali to će biti stalna bol na tom specifičnom mjestu i ostaje čak i nakon što vaš menstrualni ciklus nestane”, dalje dodaje. Velika opasnost je torzija jajnika kada se cista uslijed nekog pokreta zavrne oko svoje peteljke i prekine se dotok krvi što izaziva veliku bol i hitan odlazak liječniku.

Osjećate se natečeno

Oticanje je očito nejasan simptom, ali može se povezati s cistama na jajniku, ovisno o njihovoj veličini. “Većina žena ima ciste ispod 10 centimetara. Ali neke ciste mogu postati vrlo velike, poput veličine lubenice”, kaže dr. Eloise Chapman-Davis za Woman’s Health.

“Mnoge će žene to opisati kao debljanje, ali bol u trbuhu i natečenost mogli bi biti rezultat cista. Dakle, ako se debljate samo u području trbuhu, a ne možete otkriti nijedan razlog zašto dobivate na težini, to je znak za uzbunu”, kaže dalje.

Osjećate se puno cijelo vrijeme

Ciste na jajnicima mogu uzrokovati osjećaj težine u trbuhu. “Cista ima određenu masu i ona zauzima prostor zbog čega možete osjećati pritisak”, kaže Shirazian. Sličan osjećaj kao zatvor, ali ako imate cistu samo na jednoj strani i pritisak će biti na jednoj strani.

Bolni spolni odnosi

Seks nikada ne bi trebao boljeti, pa ako su odnosi bolni znači da se nešto događa. Ako tijekom penetracije osjećate bol i na jednoj strani moguće da je povezano s cistom na jajniku.

“Neke ciste ako postanu velike mogu se smjestiti iza maternice i u tom slučaju su uz vrat maternice. Pa biste mogli osjećati bol pri dubokoj penetraciji”, kaže Shirazian te je dodala da endometrioza također može uzrokovati bol tijekom seksa.

Osjećate da stalno trebate mokriti

Još jedan simptom ciste na jajnicima, koji mnoge žene spominju, prema Chapman-Davisu, osjećaj da stalno trebaju mokriti. “Ako cista ide prema vašem mjehuru osjećate da morate mokriti. Neke žene imaju osjećaj da trebaju češće ići, ali im je je teško mokriti”, dodaje.

Bol u leđima

Naravno, bol u leđima ili nogama može se pripisati mnoštvu različitih stvari, ali ako je vaš doktor isključio sve ostalo, možda bi bilo važno otići na pregled kod ginekologa.

“Nemate toliko prostora u svojoj zdjelici, pa kad cista postane prevelika, ovisno o mjestu gdje se nalazi u zdjelici, to može dovesti do bolova u leđima ili nogama”, kaže Chapman-Davis.

Krvarenje i kada nema mjesečnice

Kada se razvijaju ciste na jajnicima može doći do promjena u razini hormona. Žene sa sindromom policističnih jajnika često mogu imati neredovita krvarenja zbog česte ovulacije ili nedostatka ovulacije.

IZVOR: RTL.HR