5 čajeva koji će vam pomoći u borbi protiv tjeskobe i stresa

by | 2 ožujka, 2020

Ovo su čajevi koji će vam pomoći umanjiti napetost i pružiti osjećaj smirenosti. Živimo u kaotičnom vremenu, a svakodnevni pritisci na različitim životnim poljima nagomilavaju osjećaj stresa i anksioznosti koji imaju štetan utjecaj na naše zdravlje. Tražite li način da smanjite razine stresa prirodnim putem, čajevi su odlično rješenje, pogotovo u hladnim zimskim danima.

Ovo su čajevi poznati po svojim ljekovitim svojstvima koji će vam pomoći umanjiti napetost i pružiti osjećaj smirenosti.

1. Menta

Aromatični čaj od mente odličan je saveznik u borbi protiv stresa i anskioznosti. List metvice sadrži mentol koji ublažava bolove u mišićima. Napetost i grčevi u mišićima usko su povezani sa stresom, stoga će vam ispijanje čaja od mente biti od višestruke koristi. Također, čaj od mente ne sadrži kofein, stoga je idealan odabir prije odlaska na spavanje.

2. Matičnjak

Čaj od matičnjaka naziva se i “eliksirom života”, i to s dobrim razlogom. Ispijanjem čaja od matičnjaka smanjit ćete razine hormona stresa u tijelu, poznatog i kao kortizol. Čaj od matičnjaka podići će vaše raspoloženje i opustiti mišiće u tijelu, ali vas ujedno i razbuditi, stoga je idealan odabir za ispijanje u jutarnjim satima.

3. Kamilica

Dugotrajna izloženost stresu može uzrokovati nesanicu. Čaj od kamilice pomoći će vam da se opustite i utonete u san. Baš poput mente, kamilica djeluje umirujuće, opušta mišiće i smanjuje napetost.

4. Pasiflora

Čaj od pasiflore još je jedan odličan prirodni saveznik u borbi protiv stresa i anksioznosti. Sadrži brojne ljekovite sastojke koji pomažu kod glavobolje i upalnih stanja organizma. Čaj od pasiflore umiruje i pomaže vam da utonete u san.

5. Zeleni čaj

Poznato je da zeleni čaj ublažava anskioznost te smanjuje razine hormona stresa. Zeleni čaj sadrži L- teanin, aminokiselinu koja ublažava osjećaj tjeskobe. Zeleni čaj sadrži kofein, stoga će vas razbuditi, no ujedno i pružiti osjećaj smirenosti

6. Ruža

Čaj od ruže poznat je po brojnim ljekovitim svojstvima, među kojima je i smanjivanje osjećaja stresa i anksioznosti. Čaj od ruže umirit će vaš um, stoga je odličan izbor prije odlaska na spavanje.

IZVOR: NOVILIST.HR