3 navike koje najviše sabotiraju zdrav i dug život

by | 28 svibnja, 2020

Istraživanje Sveučilišta Harvard i amsterdamskog Sveučilišta primijenjenih znanosti pratilo je sudionike i promatralo kako određene navike mogu utjecati na duži život.

Svi sudionici koji su sudjelovali u istraživanju bili su zdravi i promatrani su ukupno 20 godina. Istraživači su otkrili da bi žene mogle produžiti svoj život za nevjerojatnih 10 godina, a muškarci ako slijede osnovne savjete o načinu života, za sedam godina.

Istraživanje je utvrdilo koji su čimbenici prijetnja za što duži život. Prekinite s ovim navikama ako želite imati duži i kvalitetniji život.

1. Pušenje

Ljudi koji puše skraćuju svoj životni vijek za najmanje 10 godina, pokazalo je istraživanje. S druge strane, oni koji su prestali pušiti prije 40. godine, uspjeli su smanjiti ovaj rizik za oko 90 posto, kako je pokazalo istraživanje časopisa New England Journal of Medicine.

Pušenje može uzrokovati brojne bolesti, uključujući pneumoniju, emfizem i rak pluća.

2. Alkohol

Alkohol može na različite načine dovesti do kraćeg životnog vijeka. Redovito i dugoročno konzumiranje alkohola može povećati rizik od razvoja bolesti ili stanja opasnih za život.

Neke od ovih bolesti uključuju moždani ili srčani udar. Organi za koje se zna da su oštećeni dugotrajnom zlouporabom alkohola uključuju mozak i živčani sustav, srce, jetru i gušteraču.

3. Prehrana s visokim udjelom masti

Istraživači su otkrili izravnu statističku povezanost između većeg unosa hrane bogate masnoćom, ultra prerađene hrane i većeg rizika od ranije smrti od ovih uzroka, posebno karcinoma i srčanožilnih bolesti.

Hrana s manje hranjivih sastojaka i sadrži i veće količine šećera, soli, zasićenih masti i aditiva, a sve je to povezano s povećanim rizikom za kronične bolesti.

Pretilost i ne vježbanje mogu ubrzati smrt za osam godina, kako je objavio Mail Online.

Istraživanje je procijenilo da jako pretili muškarci u dobi od 20 i 39 godina, s indeksom tjelesne mase od 35 ili više, imaju kraći životni vijek za osam godina. To je rezultat zbog većeg rizika od srčanožilnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Joshua Rawson-Harris on Unsplash