Ove simptome menopauze trebala bi znati svaka žena

by | 31 kolovoza, 2019

Prije nego što uđu u menopauzu, žene prolaze prijelazno razdoblje koje se naziva perimenopauza. Evo kako znati ulazite li u ovu fazu…

Proizvodnja hormona estrogena i progesterona u tijelu počinje padati, uzrokujući da se menstrualni ciklusi skraćuju i, na kraju, prestanu. Prijelaz može trajati od dvije do pet godina; jednom kada ženi prođe 12 mjeseci bez mjesečnice smatra se da je u menopauzi.

“Perimenopauza se razlikuje od žene do žene”, objašnjava dr. Michelle Warren, voditeljica Centra za menopauzu, hormonske poremećaje i žensko zdravlje u New Yorku, za Health. Simptomi počinju u kasnim tridesetima i mogu razlikovati od osobe do osobe. Ipak, postoji nekoliko uobičajenih znakova koji mogu upućivati ​​na to da žena ulazi u perimenopauzu, dalje objašnjava liječnica.

1. Neredovit ciklus

Dr. Warren kaže da je ovo često prvi znak, jer različite razine estrogena mogu uzrokovati neredovitost. Žene koje ulaze u perimenopauzu mogu imati duge periode između menstruacija ili može potpuno preskočiti.

2. Jaka krvarenja

Za ovu promjenu odgovorna je razina progesterona, uzrokujući pojavu obilnih krvarenja. Ako vam se to dogodi, liječnik vam može propisati hormone koji će vam pomoći.

3. Valunzi

Oko 75 posto žena u perimenopauzi pati od valunga, koji mogu varirati o laganih do intenzivnog znojenja. Stručnjaci nisu točno utvrdili zašto se javljaju, ali vjeruje se kako smanjenje estrogena ometa sposobnost tijela da održava temperaturu postojanom. Izbjegavanje kofeina, začinjene hrane i alkohol može pomoći u tome da valunzi lakše prođu.

4. Promjene raspoloženja

“Po mom iskustvu, najčešći simptom perimenopauze su užasne promjene raspoloženja kao što su ljutnja i razdražljivost“, kaže dr. Warren, objašnjavajući da se te promjene mogu dogoditi vrlo naglo. (I pad estrogena ovdje je vjerojatni krivac.) Žene koje su imale postporođajnu depresiju mogu imati veći rizik od promjene raspoloženja tijekom perimenopauze.

5. Suhoća rodnice

Još jedna nepoželjna nuspojava pada estrogena. Snižena razina hormona može uzrokovati da vaginalno tkivo izgubi elastičnost i prirodno podmazivanje, što može dovesti do boli tijekom snošaja. Naravno, postoje sredstva koja mogu pomoći.

Foto: Edward Cisneros (Unsplash)

IZVOR: ZIVOtISTIL.RTL.HR