Ove se namirnice najlakše kvare i najčešći su uzrok trovanja u organizmu

by | 2 kolovoza, 2020

Određene namirnice mogu sadržavati bakterije opasne po zdravlje koje, nakon određenog vremena, odnosno inkubacijskog razdoblja, mogu izazvati trovanje organizma.

Neki od simptoma trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi i proljev.

No, osim na izbor namirnica, važno je pripaziti na čistoću predmeta koje koristite tijekom kuhanja, poput noževa ili daski za rezanje, na kojima mogu ostati tragovi hrane.

Evo nekih od namirnica koje se nalaze na popisu onih koje se najbrže kvare i izazivaju trovanje organizma:

Klice

Klice se često jedu bez termičke obrade i tako postaju čest uzrok trovanja hranom. Naime, vlaga u klicama je odličan dom za razvoj bakterija poput salmonele i E. coli pa ih se zato preporučuje prokuhati prije konzumacije.

Svježe mlijeko

Svježe, neprokuhano mlijeko može biti iznimno opasna namirnica kad je u pitanju trovanje hranom, a u nekim je državama SAD-a čak i zabranjeno, kako navodi Ordinacija. Takvo mlijeko može u sebi sadržavati E. coli, listeriju, kampilobakter i salmonelu.

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Samo se u Americi godišnje od ove namirnice zarazi oko 79.000 stanovnika, a zabilježi se i oko 30 smrtnih slučajeva. Naime, kokoš može prenijeti salmonelu na jaje prije nego što ga izlegne, a jaje može biti zaraženo i izmetom. Zato se ne preporučuje konzumirati sirova jaja.

Brašno

Čak i ono može biti potencijalno opasno. Kako navodi Ordinacija, sirovo brašno može sadržavati E. coli kojom je zaraženo tijekom sjetve ili tijekom obrade. Ova opasna bakterija može izazvati povraćanje i otkazivanje bubrega, pa čak i smrt.

Pakirana salata

Ako putujete u zemlje u kojima je higijena upitne kvalitete, nemojte konzumirati svježu salatu. No čak i ako jako pazite na higijenu u vlastitom domu, salata može postati jedan od uzročnika trovanja hranom. Naime, salmonela i ostale bakterije mogu se povezati s prljavom vodom, zemljom ili ljudskim rukama. Bakterije se množe u sokovima odrezanog lišća i tako mogu ostati zarobljene u vrećici, a na salati ostaju čak i nakon pranja.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Trang Doan / Pexels