Ove pomalo neugodne stvari naše tijelo radi svako jutro i potpuno su normalne

by | 26 srpnja, 2020

Bez obzira na to koliko pazite na higijenu prije odlaska na spavanje, vjerojatno se uvijek probudite s ovim neugodnim, ali uobičajenim tjelesnim reakcijama.

Jutarnji zadah

Loš zadah može se dogoditi bilo kad zahvaljujući stotinama vrsta bakterija koje ga uzrokuju, a koje prirodno žive u ustima.

Ono što je poznato kao “jutarnji zadah” uzrokovano je mikrobima koji komuniciraju s proteinima u slini, što rezultira proizvodnjom sumpornih spojeva koji loše djeluju na miris, kako tvrdi Albert Wu, ravnatelj Centra za zdravstvene usluge u Johns Hopkinsu u Baltimoreu.

Za ovu pojavu možete kriviti i “smanjenu proizvodnju sline koja se događa dok spavamo”. Među čimbenicima koji mogu pogoršati problem su i “disanje kroz usta, što uzrokuje suhoću usne šupljine, kao i bolesti desni te duhan”, dodaje dr. Wu. Dobra oralna higijena je ključna, posebno prije spavanja.

Suha usta

Često se probudite osjećajući se dehidrirano iako ste popili više nego dovoljno vode dan prije? Kad spavamo, ne proizvodimo toliko sline u ustima, tako da se prirodno budimo s osjećajem suhoće u ustima, kako objašnjava Gina Sam, gastroenterologinja iz New Yorka.

Ispuštanje plinova

Kad spavate, proizvodite manje energije što znači da je vaše tijelo sposobno posvetiti se drugim zadacima, poput probave.

“Ležanje omogućava crijevnim plinovima koji se stvaraju cijelo vrijeme da se skupljaju u debelom crijevu”, kaže dr. Wu te dodaje: “Kada promijenite položaj, plinovi se odjednom spuštaju, a rezultat može biti jutarnje nadimanje i ispuštanje plinova.”

Natečene oči

Možda to ne primjećujete, ali svaki put kada trepnete, uklanjate suvišnu sluz s očiju. Kad spavate, to se ne događa, kako piše The Healthy.

“Tijekom spavanja, kad su oči zatvorene, suze koje pokrivaju oči stagniraju i mijenja se njihov sastav”, kaže dr. Wu.

“Skuplja se više bijelih krvnih zrnaca, zajedno s ostalim upalnim čimbenicima. To dovodi do većeg protoka krvi, crvenila, pa čak i gnojnog pražnjenja”, objašnjava.

Iako je neka natečenost normalna, višak soli i kofeina, premalo vode i stres mogu pogoršati problem. Pokušajte se ujutro prskati hladnom vodom po licu da smanjite oteklinu.

Tjelesni mirisi

Unatoč vašim naporima i požrtvovnoj primjeni dezodoransa, sasvim je normalno da nakon buđenja primijetite određene mirise, posebno u području ispod pazuha.

“To može biti posljedica bakterija na koži i znojenja uzrokovanih povišenom tjelesnom temperaturom zbog spavanja u pretoploj prostoriji. Također može biti uzrokovano bolestima ili stanjima kao što su hipertireoza ili hipoglikemija”, kaže dr. Wu.

Pijenje puno vode i jedenje cjelovitih namirnica, kao i biljna prehrana mogu dramatično smanjiti jutarnje tjelesne mirise.

Tamni urin

Unatoč razini vaše hidratacije, vjerojatno je ujutro boja vašeg urina nešto tamnija. To je zato što su vam bubrezi već dugo u mirovanju, kako  navodi dr. Samu.

“Bubrezi su dio bubrežnog sustava ili mokraćovoda, zajedno s mjehurom i uretrom. Dakle, ako se odmarate, vaš urin je koncentriran i stoga je tamnije boje”, objašnjava ona.

Kontrakcije u crijevima

“Kontrakcije u debelom crijevu su najsnažnije ujutro”, kaže dr. Sam te ističe kako upravo zato većina ljudi obavlja veliku nuždu upravo ujutro.

Krmelji

“Ponekad se na kapcima mogu nakupiti suze, sluz i mrtve stanice kože”, objašnjava dr. Ilyas.

“Umivanje lica nježnim sredstvom za čišćenje može vam pomoći to ukloniti”, savjetuje.

Masna koža

Jutarnje umivanje vam se može činiti bespotrebnim ako ste se kupali neposredno prije spavanja, ali postoji njegova svrha.

“Noću naše uljne žlijezde mogu biti aktivne i ujutro na koži ostaviti mastan sloj”, kaže dr. Ilyas te savjetuje da nikada ne preskačete jutarnje umivanje.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Lucas Pezeta from Pexels