Ove nuspojave ukazuju na to da pijete previše kave

by | 9 lipnja, 2020

Mnogima je šalica kave najbolja motivacija za ustajanje iz kreveta. Osigurava energiju, ima dobar okus i taj ritual je savršena priprema za dan. No ako mislite da je s kavom nemoguće pretjerati, varate se.

Iako redovito pijenje kave nije nužno loše, dapače, taj popularni napitak ima brojne prednosti za zdravlje, pretjerana konzumacija može dovesti do neželjenih reakcija u vašem tijelu.

Liječnica Kelli McGrane je za Eat This, Not That otkrila pet znakova koje ukazuju da biste trebali smanjiti konzumaciju kave.

1. Ne spavate dobro

Kava vas ujutro može razbuditi i umanjiti poslijepodnevni umor, ali ako je prekasno konzumirate u prevelikim količinama, možda će vam biti teško zaspati i manje ćete spavati kroz noć.

McGrane ističe da su istraživanja pokazala da konzumiranje kofeina šest sati prije odlaska u krevet remeti san.

2. Tjeskobni ste

Kava je stimulans, ali čak i umjeren unos može pobuditi osjećaj tjeskobe i stres, posebno ako ste u skupini osoba koje pate od generaliziranog anksioznog poremećaja.

3. Prečesto osjećate laksativni učinak kave

Vjerojatno ste uočili da kava tjera na obavljanje velike nužde. Kofein aktivira debelo crijevo, a posljedica je nužan odlazak na toalet. Prema International Foundation for Gastrointestinal Disorders, pijenje samo dvije ili tri šalice u danu dovoljno je za izazivanje proljeva.

4. Nervozni ste

Nalet energije pa nalet nervoze je znak da promislite o unosu kofeina.

“Kofein ubrzava rad središnjeg živčanog sustava. Osobe koje su na njega osjetljivije mogu postati nervozne. Mogu se pojaviti mučnine ili ubrzani srčani puls kao posljedica”, pojašnjava McGrane.

5. Udebljali ste se

Osim ako ne pijete crnu kavu, nekoliko šalica kave s mlijekom, vrhnjem ili šećerom može ostaviti trag na vašoj liniji.

“S vremenom će sve te kalorije dovesti do povećanja tjelesne težine”, ističe McGrane.

Za primjer, ako kavi s mlijekom dodate dvije žličice šećera dva puta na dan, dnevno unosite 375 kalorija samo dozom kofeina.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Thought Catalog on Unsplash