OVE NAMIRNICE pomoći će vam popraviti hormonalnu sliku

by | 24 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Brokula, šumsko voće i zeleno lisnato povrće čiste organizam od “toksičnog estrogena” koji u tijelo ulazi prerađenom hranom i uzrokuje depresiju i debljanje.

1. Brokula
Prehrana mijenja način na koji tijelo funkcionira i može utjecati na hormonalne probleme. Jedna od takvih namirnica je i brokula. Ona obiluje fitokemikalijama di-indolil metanom koji organizam čisti od otrovnog oblika estrogena. Ta vrsta estrogena ima u prerađenoj hrani i pesticidima, a unosom u organizam uzrokuje niz hormonalnih promjena koje mogu rezultirati promjenama raspoloženja, depresijom i nekontroliranim debljanjem.

2. Batati
Bogati su aminokiselinom triptofan koja smanjuje razinu hormona stresa kortizola. Također, sadrže i vitamin B6 koji potiče metabolizam, te ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju. Samim time što ih tijelo sporo probavlja, duže ga opskrbljuju serotoninom. Time se podiže raspoloženje i smanjuje želja za hranom.

3. Losos
Bogat je aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju hormone i zadovoljavaju visok udio dnevne potrebe za proteinima. Proteini su važni jer utječu na hormone i mijenjaju rad mozga. Jedenjem lososa tijelo dobiva dovoljnu količinu neophodnih nutrijenata čime se smanjuje želja za šećerom, snižava razina hormona stresa i potiče pravilna proizvodnja estrogena i testosterona.

4. Grčki jogurt
Bogat je proteinima, kalcijem, magnezijem, vitaminom B6 i kalijem. Ti nutrijenti smanjuju stres, rizik od drastičnih promjena raspoloženja i obujam struka. Ne preporučuje se jesti voćne jogurte jer obiluju šećerom koji u trenu podiže razinu energije, ali je jednako brzo i spušta.

5. Šumsko voće
Baš kao i brokula, i šumsko voće pomaže tijelu u uklanjanju otrovnog estrogena koji utječe na raspoloženje i težinu. Ono također čisti probavni trakt i jača jetru. Ima nizak udio šećera što ga čini zdravim dodatkom prehrani. Namirnice bogate šećerom mogu uzrokovati hormonalne promjene koje uzrokuju debljanje i predstavljaju stres za organizam. Osim šumskog voća preporučuje se jesti acai bobice, kokos i spirulinu.

6. Bademi
Obiluju magnezijem, vitaminom B6, kalcijem i kalijem koji reguliraju metabolizam i raspoloženje. Preporučuje se svaki dan pojesti do 20 badema, osobito kad nastupi neutaživa želja za slatkim. Oni će je utažiti, a neće podići razinu šećera u krvi.

7. Zeleno lisnato povrće
Kelj, zelena salata, poriluk i blitva slično djeluju kao šumsko voće i brokula. Oni tijelo čiste od toksičnog estrogena koji u tijelo ulazi kroz prerađenu hranu i pesticide. Jedenjem zelenog lisnatog povrća koje je bogato vitaminima i mineralima smanjuje se razina hormona kortizola, a jača krvna slika.

8. Kiseli kupus
Čisti jetru i tijelo od toksičnog estrogena te popravlja krvnu sliku. Ovo je povrće bogato probioticima koji djeluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i reguliraju probavni sustav, kako piše “All Women Stalk”.

9. Protein sirutke
On je odličan za žene s hormonalnim problemima. Ne sadrži kolesterol, masti i laktozu, ali obiluje triptofanom i L-glutaminom koji potiču proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom tijelu. Pojačanom proizvodnjom ovog antioksidansa jača se imunološki sustav i uravnotežuje udio testosterona u tijelu. Najbolje je koristiti proteinski dodatak prehrani koji sadrži steviju, a ne prerađeni šećer.