Ove namirnice pomažu kod nesanice i depresije te bude uspavani libido

by | 26 kolovoza, 2020

Koliko puta ste čuli izreku “ono si što jedeš”? Vjerojatno jako puno.

Stoga ne čudi to što će vam liječnici savjetovati zdravu prehranu kao prvi korak liječenja apsolutno svega, od srčanih bolesti pa sve do pretilosti. Isti se koncept odnosi i na mentalno zdravlje. Naime, stručnjaci smatraju da se fokusiranjem na određenu hranu može utjecati na popravljanje raspoloženja i sprječavanje ili smanjenje problema poput anksioznosti i depresije.

To je zato što su crijeva i mozak jedinstveno povezani, prema riječima dr. Ume Naidoo, ravnateljice psihijatrije u Općoj bolnici Massachusetts u Bostonu.

“Ljudi ne razmišljaju o tome jer su mozak i crijeva smješteni u različitim dijelovima tijela, ali njih povezuje vagusni živac koji šalje signale, što dovodi do doživotne romantike crijeva i mozga”, piše ona u svojoj novoj knjizi This Is Your Brain on Food: An Indispensable Guide to the Surprising Foods that Fight Depression, Anxiety, PTSD, OCD, ADHD, and More.

Primjerice, lijekovi protiv depresije i anksioznosti često djeluju putem serotoninskih receptora, od kojih se većina nalazi u crijevima. Zato Naidoo svojim pacijentima također pruža savjete o mentalnom zdravlju iz perspektive hrane.

“Nisam protiv lijekova, samo mislim da je prehrana poput dodatnog oklopa kojim možete odbiti depresiju, tjeskobu i druge simptome”, izjavila je za Today te zapitala: “Svi moramo jesti. Zašto ne bismo jeli na način koji će pomoći našem mozgu?”

Za borbu protiv depresije:

Jogurt: Sadrži aktivne kulture koje nude probiotsku korist – promoviraju dobre bakterije u vašim crijevima, od kojih neke mogu povećati razinu određenih moždanih kemikalija koje mogu pomoći u oslobađanju od depresije, kako je napomenula Naidoo. No obavezno izbjegavajte jogurt s dodanim šećerom. Također, fermentirana hrana kao što su kiseli kupus, kiseli krastavci i kefir pruža sličnu korist.

Kurkuma: Ovaj začin i njegov aktivni sastojak, kurkumin, stalno se ponavljaju u njezinoj knjizi.

“Jednostavno rečeno, prilagođava kemiju mozga i štiti moždane stanice od toksičnih oštećenja koja dovode do depresije”, piše ona.

Možete ga dodati u smoothie ili juhu, kao i u preljev za salatu.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama – losos, inćuni, sardine i haringe samo su neke od namirnica koje bi se trebale redovno nalaziti na vašem jelovniku, a za koje Naidoo smatra da su “ključne za mentalno zdravlje”.