Ove namirnice trebate konzumirati umjereno jer ugrožavaju rad bubrega

by | 4 svibnja, 2020

Uloga bubrega u ljudskom organizmu jako je važna jer su ovi organi zaduženi za pročišćavanje štetnih tvari iz krvi. Pored pročišćavanja toksina, imaju važnu ulogu u stvaranju hormona i izbacivanja viška tekućine iz tijela.

Prehrana itekako utječe na stanje bubrega, a pretjerano uzimanje pojedinih namirnica ometa njihov pravilan rad. Ako želite sačuvati zdravlje bubrega, kontrolirano uzimajte ovu hranu.

1. Avokado

Preporučuje se zbog velikog broja hranjivih tvari, ali pretjerani unos otežava funkcioniranje bubrega, osobito ako se prethodno pojavio zdravstveni problem. Avokado sadrži visoku razinu kalija, a previše ovog minerala u krvi izaziva grčenje mišića i zastoj rada srca.

2. Meso

Prekomjerni unos mesa i mesnih prerađevina djeluje štetno na bubrege. Razlaganje proteina životinjskog podrijetla nekad ide teže pa bubrezi ne mogu izbaciti u potpunosti štetne tvari iz tijela. Meso sadrži visoki postotak purina koji potiče proizvodnju mokraćne kiseline. Radi se o najčešćem uzročniku bubrežnog kamenca. Povrće i orašasti plodovi najbolja su zamjena za proteine životinjskog podrijetla.

3. Sol

Zdrava prehrana podrazumijeva do 2,3 grama soli dnevno, a svako pretjerivanje sprječava bubrege da izbace višak natrija iz organizma. Zato se u organizmu zadržava veća količina vode. Umjesto soli, prehrana može biti obogaćena prirodnim začinima. Trebalo bi izbjegavati hranu iz konzerve, juhe iz vrećice, smrznute pizze i razne industrijske preljeve.

4. Banane

Banana također zadrži visoku razinu kalija. Odraslim se osobama preporučuje unos od 3,5 do 4,7 grama kalija dnevno. Banana prosječne veličine sadrži oko pola grama ovog minerala. Ako su bubrezi načeti bolešću, ne preporučuje se hrana bogata kalijem, kako piše Bright Side.

5. Mliječni proizvodi

Bogati su vitaminima i mineralima, ali previše mlijeka, jogurta i sira donosi više štete nego koristi. Ove namirnice sadrže veću količinu fosfora koji također ne djeluje povoljno za bubrege. Višak fosfora dovodi do oštećenja kostiju.

6. Kruh od cijelog zrna

Nutricionisti ga preporučuju jer je zdraviji od bijelog kruha, ali pretjerani unos ugrožava bubrege. Uzrok tegoba su veće količine fosfora i kalija koje se nalaze u zrnu žitarica. Jedna kriška kruha od cijelog zrna sadrži 57 mg fosfora i 70 mg kalija, a kriška bijelog kruha samo 25 grama svakog od ovih minerala.

7. Naranče i sokovi od naranče

Bogati su vitaminom C i sadrže visoku razinu kalija. Savjetuje se kontroliran unos naranče ako postoje problemi s bubrezima.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash