8 namirnica koje će vas hidratizirati jednako kao i čaša vode

by | 19 lipnja, 2020

Tijelo mora stalno biti hidratizirano. “Ako osjećate žeđ, već ste blago dehidrirani”, kaže nutricionistkinja Amy Scott-MacLean te dodaje: “Neznatna razina dehidracije može utjecati na vaše raspoloženje, pamćenje, pažnju i vašu koordinaciju, kao i na razinu energije. Također možete razviti glavobolju.”

No važno je napomenuti da voda nije jedini način zadovoljavanja potreba za hidratizacijom. Iako je konzumiranje vode najbolji način hidratizacije, postoje namirnice bogate vodom koje mogu pomoći nadopuniti vaš unos tekućine.

1. Lubenica

Lubenica se sastoji od 92 % vode, 6 % šećera i 2 % vlakna. Upravo zato je odličan način nadoknađivanja izgubljene vode iz organizma.

2. Jagode

S udjelom vode od 90 %, jagode su odlična namirnica za hidratizaciju organizma.

3. Krastavci

Kriške krastavca nisu samo odličan način osvježenja vaših umornih očiju. Oni savršeno hidratiziraju i vašu unutrašnjost, a zanimljivo je da krastavci sadrže čak 96 % vode.

4. Celer

Celer je odlična namirnica za vaše zdravlje iz više razloga. Osim što sadrži oko 95 % vode, ima i vlakna, antioksidanse, flavonoide, vitamine i minerale.

5. Gljive

Iako su one namirnica koje se vjerojatno nećete sjetiti kada razmišljate o hidratiziranju, gljive sadrže čak 92 % vode.

6. Špinat

Slično kao s gljivama, kad počnete kuhati špinat, postaje vidljivo koliko se vode nalazi u njemu. Konkretno, u špinatu je oko 91 % vode.

7. Dinja

Ne samo da dinja sadrži 90 % vode nego je i njezin okus bogat, a samo voće daje iznenađujuće brojne zdravstvene koristi. Bogata je vitaminima A i C koji blagotvorno djeluju na vašu kožu i kosu.

8. Rajčice

Ako pojedete dvije cijele srednje rajčice, to je jednako kao da ste popili šalicu vode. Naime, u njoj se nalazi čak 95 % vode.

IZVOR: 24SATA.HR