Ovih pet liječničkih preporuka ne biste smjeli zanemariti

by | 22 lipnja, 2020

Kad je riječ o tehnologiji, svi znamo da se moramo informirati o novostima koje nam stižu od raznih tehnoloških giganta kako bi mogli normalno koristiti sve gadgete koji nam čine život lakšim. I doista, tko bi samo tako pohvatao sve novosti koje se svakih šest mjeseci ažuriraju i mijenjaju na našim pametnim telefonima, satovima, televizorima, a kako su stvari krenule i u hladnjacima. Na to smo čak i naviknuli pa nam nije problem odvojiti vremena za listanje po Instagramu ili Facebooku kako bismo bili u toku.

No, što kad biste se tako postavili prema našem zdravlju? Razmislite koliko ste puta osjetili nelagodan osjećaj i niste bili sigurni o čemu se točno radi, a kraća pretraga na Googleu uvijek je rezultirala najgorim mogućim oblikom bolesti asociranim s tim simptomom.

Jer, kad je riječ o našem zdravlju, ključno je biti informiran i reagirati na vrijeme. Pravodobnom reakcijom na neki simptom možemo na vrijeme reagirati bez obzira o čemu se radilo, od obične glavobolje uzrokovane dehidriranošću do raznih nezgoda koje su se mogle izbjeći. Stoga je dobro imati na umu pet ključnih preporuka koje bi vam svaki liječnik preporučio.

Za početak, budite iskreni prema sebi i nemojte odgađati odlazak liječniku ako posumnjate na nešto ili osjećate promjenu. Jednom kad ste došli liječniku, budite iskreni oko svega. Nemate se čega sramiti jer vas liječnici neće osuđivati zbog vašeg problema, a vrlo je vjerojatno da su prije vas imali iskustva s tisuće sličnih problema. Dijagnoza je ključan korak u otkrivanju eventualne bolesti, a u nekim situacijama može spasiti život. Stoga imajte povjerenje u njih kako bi vam mogli pružiti najbolju moguću njegu ili liječenje.

Vaš imunitet je ono što vas brani od raznih bolesti i zaraza i jedno je od najvažnijih “oružja” u borbi protiv bolesti. Problem je što većina nas uopće ne misli o imunitetu dok nije kasno. Vaše tijelo se svakodnevno bori protiv raznih upala, zaraza, zacjeljuje pazi da cjelokupni organizam normalno funkcionira. Zato mu je potrebno posvetiti više pažnje kako bi pomogli sami sebi. Ostavite se cigareta, izgubite pokoju kilu ako je potrebno i probajte ubaciti vježbanje u svakodnevicu. Ne govorimo o drastičnim promjenama, nego i najmanja promjena u pravom smjeru može učiniti čuda.

Iako nema točnog odgovora na pitanje “Koliko trebamo spavati?”, većina odraslih osoba bi trebala odspavati sedam do devet sati bez prekida. San ne služi samo za odmor, cijelo tijelo se obnavlja dok spavamo, zacjeljuje mikrorane koje niti ne vidimo i jača organizam. Također, mentalno zdravlje se može popraviti redovnim spavanjem, stoga probajte leći ranije i osigurati tijelu dovoljnu količinu sna kojom ćete se bolje osjećati.

Čak i prije pandemije koronavirusa, svaki liječnik je preporučio dobro pranje ruku kao najvažniju stvar koju možemo napraviti da se zaštitimo od bolesti. Redovno pranje ruku je jedan od najvažnijih doprinosa javnom zdravstvu koji, kao pojedinac, možemo pružiti društvu. Koristite toplu vodu i sapun, a u nedostatku nekog od dezinfekcijskih sredstava, pogotovo prije pripreme jela, vožnje u javnom prijevozu, kihanja ili kašljanja, rukovanja otpadom, ili nakon brige o bolesnoj osobi. Također, ako nosite leće, nije dovoljno oprati samo leće, važno je i dobro oprati ruke prije kontakta s očima kako bi smanjili mogućnost širenja raznih zaraza.

Starije generacije su liječniku išle tek kada su osjetili teže probleme ili kada je već bilo prekasno. Danas znamo da je prevencija najbitnija kod borbe s bolestima i može nam osigurati dugi, zdravi život. S dostupnošću informacija, današnji “klinci” znaju iskoristiti modernu tehnologiju kako bi došli do informacija na vrijeme i ne ustručavaju se otići na redoviti pregled liječniku. Godišnji pregledi su najbolji način da na vrijeme saznate na što treba obratiti pažnju i reagirati na vrijeme. Vaš liječnik će tako imati kompletniju sliku općeg stanja i vidjeti promjene koje vama možda neće biti očite.

IZVOR: VECERNIJI.HR