Ove biljke imaju najbolji diuretski učinak

by | 27 svibnja, 2020

“Enterokok, E. coli, ureaplazma, klamidija, klebsijela, proteus, streptokoki, pseudomonas. Sve ove bakterije, koje moji pacijenti i ja odmilja zovemo “beštije”, uzrokuju akutne, ali i što je još gore kronične upale mjehura, bubrega, prostate, jajnika, vrata maternice, mokraćne cijevi i svih ostalih dijelova urološkog i ginekološkog trakta. Svugdje se zavlače, razmnožavaju se i dovode do upale sluznice unutarnjih organa. Zbog kraće mokraćne cijevi koja je u žena dugačka oko pet centimetara, a u muškaraca duža, od 18 do 22 centimetara i ove upale su češće kod žena”, rekla je Ksenija Krajina Pokupec, dr. med. i fitoterapeut.

Dodaje da se bolovi obično javljaju u području donjeg dijela trbuha, kao i učestalo mokrenje, peckanje, bolovi, a moguć je iscjedak i povišena tjelesna temperatura. Oboljele osobe često imaju nagon za mokrenjem, a opet, kad odu na toalet, pomokre samo par kapi.

To se javlja zbog jako upaljene i podražene sluznice mjehura i mokraćne cijevi. Kod manje djece ili beba ovi simptomi su puno jače izraženi. Djeca često imaju vrlo visoku temperaturu, bolove i nemogućnost mokrenja jer ih sve jako peče i boli. Potrebno je učiniti pregled urina i dodatno urinokulturu s antibiogramom.

Prvi nalaz urina pokazat će nam općenito stanje i najvjerojatnije povišene leukocite, prisutne pločaste stanice, bakterije i kristaliće ili cilindre, te moguću prisutnost eritrocita, tj. krvi. Nakon toga radi se urinokultura iz koje se vidi koliko je i kojih bakterija poraslo na laboratorijskoj hranjivoj podlozi i koji antibiotik najbolje djeluje na tu bakteriju. No, u današnje vrijeme ni antibiotici nisu više ono što su bili i što od njih očekujemo.

Mnoge vrste bakterija postale su rezistentne, tj. imune na antibiotik. Neke su djelomično osjetljive i na putu da prestanu reagirati na antibiotik. No u prirodi postoje biljke koje mogu pomoći u borbi protiv bakterija. Kopriva i zlatnica uz maslačak ili brezu imaju diuretsko djelovanje i tjeraju nas na mokrenje, tj. pojačavaju rad bubrega. Neven ima imunološko djelovanje i ono je jako važno jer se imunitet stalno treba podizati.

Posebna priča su brusnica i žutika, koje sprječavaju primanje bakterija za sluznicu uroginekološkog trakta i dodatno djeluju baktericidno, dakle ubijaju bakterije.

“U čajnoj mješavini volim i šipak jer pridonosi boljem okusu, ali donosi i bogatstvo vitamina C. Bazga ima dodatno, protuupalno i imunološko djelovanje”, naglašava Ksenija Krajina Pokupec.

Borovica djeluje diuretski i svojim eteričnim uljima koja su bogata pinenima te pomaže u borbi protiv bakterijske upale. Jedino se ne smije davati trudnicama jer ima abortivno djelovanje, u velikim količinama, i osobama koje boluju od glomerulonefritisa. Uz čaj se piju i biljne kapi od brusnice, žutike, koprive i borovice ili bazge. Dnevno treba popiti litru čaja, može i više, te za početak 50 kapi tinkture. Kasnije se doza pojačava.

“U čaj treba dodati i limunov sok. Bakterije ne vole kiselo i neće preživjeti u kiseloj sredini urina koja mora biti pH 5-6. Budući da se uvin čaj ne smije kiseliti jer medvjetka (Uva ursi) djeluje svojim arbutinom samo u lužnatom urinu Osobno ne koristim medvjetku, pa se u moju čajnu mješavinu može dodati limun. Dapače, treba ga dodati i jesti kiselo voće jer tako dodatno pomažemo i pojačavamo terapiju. Osim voća, preporučujem limunadu te juhe od rajčice, kiselo zelje, kisele krastavce…”, kaže Ksenija Krajina Pokupec.

Kod jačih bolova ili nemogućnosti mokrenja treba se napariti na čaju od kamilice 10 do 15 minuta. Tople i ljekovite pare opustit će spazam mišića, smiriti bolove i olakšati mokrenje. U slučaju da su bakterije pronađene u urinu njihov broj će biti izražen kao deset na četvrtu, što je granični nalaz i još ne traži antibiotik. Ako su vrijednosti veće, dakle 10 na petu ili 10 na šestu, pa čak i 10 na sedmu, tad će ti liječnik propisati antibiotik, a ja ću te dodatno savjetovati treba li ti antibiotik dodatno uz fitoterapiju.

Kronične upale

Bakterije pronađene u brisu vrata maternice nisu izražene brojkama. Terapija je slična, uz dodatne kupke i ulje ili vaginalete, jer ginekološke bakterije traže malo jaču terapiju. Slično je i kod pozitivnog nalaza kod muškaraca. Ako imaju kronične upale prostate ili bakterije u brisu uretre ili u ejakulatu, i njima slijedi malo jača, a možda i vremenski malo dulja terapija.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Minc on Unsplash