OVA OPASNA BOLEST širi se preko ručnika i jastuka

by | 18 ožujka, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Konjunktivitis je najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama. Može varirati od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.

Najčešći uzrok su virusne ili bakterijske infekcije, mogu biti i infekcije klamidijom ili gljivicama, pa i parazitima, iako rijetko. Uzročnici su i alergije na pelud, prašinu, kozmetiku za oči ili životinjsku dlaku, a konjunktivitis može biti povezan s nekom drugom bolesti. Javlja se tijekom obične prehlade ili nekih vrsta osipa, kaže oftalmologinja dr. Irena Filipović-Grčić, vlasnica Specijalističke oftalmološke ordinacije dr. Irena Filipović-Grčić u Zagrebu.

“Glavni simptomi konjunktivitisa su crvenilo konjunktive, smetnje suzenja, osjećaj pečenja ili svrbež oka i kapaka, a kapci su često slijepljeni pri buđenju. U većini slučajeva problem se javlja na jednom oku i uz odgovarajuću higijenu neće se proširiti na drugo. Kod alergijskoga konjunktivitisa obično postoji obostrano crvenilo očiju, koje prati suzenje oka i svrbež, a kod nekih virusnih konjunktivitisa oboljeli može imati osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na svjetlo. Kod bakterijskoga konjunktivitisa upala je povezana s pretjeranim stvaranjem sluzi, te se stvara žutozeleni iscjedak iz oka. Sekret uzrokuje pogoršanje vida i tijekom noći sljepljuje trepavice, pa se oči nakon buđenja teže otvaraju”, pojašnjava sugovornica.

Uz kontakt sa zaraženom osobom, ili stvarima koje koristi (ručnik, jastučnica ili odjeća), povećan rizik od konjunktivitisa imaju ljudi koji dugo nose kontaktne leće, kao i oni koji vrijeme provode pred računalom. Poteškoće se mogu javiti i zbog suhog oka, kad oko ne luči dovoljno suza, pa površina oka nije dovoljno vlažna. Stanje mogu pogoršati i smog, dim cigareta ili suhi zrak.

“I novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Bolest se naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmianeonatorum i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid”, upozorava dr. Irena Filipović-Grčić i dodaje da liječenje ovog stanja ovisi o uzročniku.

“Najbolje je da terapiju uvede i nadzire oftalmolog, osobito kad se koriste lokalni pripravci kortikosteroida”, ističe te dodaje da u blagim slučajevima mogu pomoći lokalni pripravci koji se mogu se nabaviti bez recepta, a u slučaju bakterijskoga konjunktivitisa pomažu antibiotici u obliku kapi, koje treba primjenjivati nekoliko puta na dan, po preporuci oftalmologa. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergije, odnosno može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen. U blagim slučajevima također mogu pomoći lokalni pripravci koji se nalaze u slobodnoj prodaji.

Šminka se ne posuđuje
Ako je infekcija izazvana bakterijom ili virusom, bacite korištenu šminku i kupite novu. Redovito mijenjajte kozmetičke preparate za oči. Nosite li leće, koristite kvalitetnu otopinu, a prije svakoga korištenja ruke perite sapunom.

Koliko traje i koja su glavna pravila liječenja:
>>> U slučaju gnojnoga konjunktivitisa,  potrebno je otići liječniku. Očne kapi za liječenje ovog tipa upale nisu u slobodnoj prodaji. Isto vrijedi i za alergijske upale. Uz liječenje, upala obično prolazi za nekoliko dana.

>>> Kod djece s neonatalnim konjunktivitisom potrebno je sustavno liječenje makrolidima, kao što je azitromicin. Također, treba liječiti majku i njezina seksualnog partnera.

>>> Ako se radi o blagoj virusnoj upali, liječiti se možemo sami koristeći mast za oči. Ponekad upala prođe sama od sebe.

>>> Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina. Potrebno je liječiti i seksualnog partnera. Prognoza nakon liječenja je obično dobra. Oči se moraju držati čiste od izlučevina i ne smiju se prekrivati zavojem.

TOP 5 najboljih savjeta za prevenciju i liječenje konjuktivitisa
1. Najvažnija je pravilna higijena

Virusni konjunktivitis obično ne zahtijeva nikakvo posebno liječenje osim redovne higijene i njege očiju te prolazi za nekoliko dana. Obavezno je često pranje ruku.

2. Koristite posebnu posteljinu

Tijekom zaraze koristite poseban ručnik, jastučnicu i maramicu te nemojte ih dijeliti s ostalim članovima obitelji. Operite ih poslije svake uporabe.

3. Kod slijepljenog oka pomoći će vam oblozi

Hladni oblozi ublažit će otečenost i osjećaj svrbeža – tri puta po pet minuta na dan bit će sasvim dovoljno.

4. Kamilica će ublažiti nadraženo oko

Oko se može umiriti oblozima od kamilice, koji se pripremaju tako da vrećicu čaja na nekoliko minuta potopite u toplu vodu, a potom je iscijedite i držite na oku 10 minuta.

5. Redovito čišćenje je pola zdravlja

Češće čistite zajedničke površine kao što su radne plohe, kvake, slavine, telefoni i daljinski upravljači. Nemojte posuđivati stvari kao što su kozmetika, šminka ili maramice.

IZVOR: 24SATA.HR