OVA DIJETA snižava kolesterol

by | 11 lipnja, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Portofolio (portfelj) dijeta novi je hit u svijetu, a ovoga puta ne radi se o nekoj čudesnoj ideji gurua prehrane ili nutricionita, nego o znanstveno utemeljenoj dijeti namijenjenoj snižavanju kolesterola, jednog od najčešćih problema modernog svijeta.

Naime, prehrana bazirana na biljnim proizvodima idealna je za srčane bolesnike, ali to već znamo. Ono što do sada nismo znali je konkretno koja hrana izravno utječe na snižavanje kolesterola.

Istraživanja su pokazala da postoje četiri vrste hrane koja smanjuje štetan kolesterol, odnosno kolesterol lipoprotein male gustoće, poznatiji kao LDL ( low-density lipoprotein).

Još 2011. poznata studija u američkom časopisu The Journal of The American Medicine Association dokazala je da četiri skupine namirnica drastično snižavaju kolesterol i sprječavaju rizik od srčanih bolesti.

Radi se o sljedećim skupinama hrane:

  • orašasti plodovi
  • biljni proteini koji dolaze iz sojinih proizvoda poput tofua i sojinog mlijeka
  • topiva vlakna poput zobenih mekinja, jabuka i naranča
  • proizvode koji sadrže biljne sterole poput povrća, voća i orašastih plodova

Studija je rezultirala dijetom pod nazivom Portfolio (portfelj), a mnoge su zdravstvene organizacije prepoznale kvalitetu dijete i uključile je u svoje programe – isprobajte je i vi!

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR