Nim – biljka koja pomaže kod mnogih bolesti

by | 9 listopada, 2020

Ulje nima je i jako dobar fungicid pa njime možete uništavati plijesan ili tretirati gljivice na koži. Lišće se upotrebljava za unutarnju primjenu, na primjer, kao čaj ili prah.

Ulje nima (neem) dobiva se prešanjem sjemenki istoimenog drveta kojega u Indija smatraju svetim, i to ne bez razloga. To je jedna od najpoznatijih biljaka u tim krajevima koju ljudi koriste za ublažavanje različitih tegoba već tisućama godina.

U Indiji ćete rijetko naići na kućanstvo koje nema nim u nekom obliku. To može osim ulja biti i sušeno lišće, cvijeće, sjeme, koru, grane te sok nerra, koji curi iz kore.

Lišće se upotrebljava za unutarnju primjenu, na primjer, kao čaj, a ublažava razne tegobe – probleme sa probavom, virusne bolesti, kašalj, infekcije urinarnog trakta, uklanja parazite iz tijela, ublažava stres, jača imunitet itd. Također, kada je vanjska upotreba u pitanju, pomaže kod ušiju u kosi, peruti, kod prištića i drugih kožnih bolesti, tjera komarce…

Jedna stvar po kojoj je ova biljka vrlo poznata je i to što je odličan prirodni pesticid.

Recept kako ga napraviti:

Tekućina za zaštitu biljaka od nametnika radi se tako da u bocu sa raspršivačem stavite litru tople vode, 10 ml ulja nima i nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa (ako imate ekovarijantu, to bi bilo najidealnije). Dobro promućkajte i posprejajte po biljkama. Imajte na umu da tekućinu treba potrošiti isti dan.

Također, trebate znati kako ovaj pripravak ne djeluje na način da odmah ubije sve nametnike, nego radi sporije, ulazi u njihova tijela i remeti im hormone, a time i životne cikluse, što uzrokuje da uginu u par dana nakon što pojedu posprejani dio biljke. Djeluje i na ličinke te na jajašca nametnika.

Savjet iskusnih vrtlara je tretirati biljke u vrtu ili na balkonu rano ujutro ili predvečer, kada počne padati mrak, kada u blizini nema pčela – tako će se sloj na biljkama osušiti i neće im naškoditi.

Ulje nima je i jako dobar fungicid pa njime možete uništavati i, na primjer, plijesan ili tretirati gljivice na koži, kako prenosi The Spruce.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Kym MacKinnon on Unsplash