Koja je tajna odgoja djece koja se međusobno slažu?

by | 15 travnja, 2020

Profesorica Laurie Kramer već više od 30 godina predaje primijenjenu psihologiju na Bostonskom sveučilištu Northeastern. U sklopu svojih istraživanja, Kramer se specijalizirala za konflikte između braće i sestara. Nakon godina istraživanja, profesorica je sa svojim timom odlučila napraviti novi program po nazivu More Fun With Sisters And Brothers, koji je prilagođen roditeljima djece između četiri i osam godina, a koji žele pomoći djeci da nauče razvijati pozitivne odnose.

“To nije nešto o čemu ljudi često raspravljaju, poput razlike između braće i sestara ili različitog spola između djece. Ono što je najvažnije u svemu jest vidjeti kako djeca uče razvijati dobar odnos jedno s drugim”, rekla je Kramer za HuffPost i dodala: “Mislim da je to dobra vijest za roditelje, postoji puno načina u kojima možete djeci pomoći da napreduju.”

Obitelji koje su zainteresirane mogu se registrirati i za online program koji uključuje prve četiri lekcije besplatno, a rađen je za djecu spomenute dobi zbog toga što im u ovom razdoblju još uvijek nisu definirana ponašanja, a sposobni su za emocije poput empatije. Evo koje vam četiri jednostavne i primjenjive strategije iz Kramerine strategije mogu pomoći u odgoju djece koja će se uistinu voljeti.

1. Recite im kako želite da se slažu

Odnosi među braćom i sestrama važni su za dugotrajno mentalno zdravlje i bihevioralne rezultate. Istraživanje pokazuje da imanje braće ili sestara može pomoći u razvoju empatije, isto kao što, prema istraživanju, maltretiranje od strane braće i sestara može rezultirati emocionalnim krahom. Naravno, djeca sama ne znaju da vi želite da se ona slažu (iako vam se to čini sasvim logičnim) pa im to morate napomenuti. Dobar prvi korak je podijeliti s djecom koliko cijenite njihov međusobni odnos i koliko vam je bitno da se oni podržavaju i pomažu. Kad primijetite da se ponašaju onako kako želite, obavezno ih pohvalite i nemojte biti škrti na komplimentima jer će tako najbolje shvatiti da se trebaju podržavati.

2. Nemojte ignorirati njihove sukobe

„Ako ste čitali starije knjige sa savjetima o odgoju djece, vjerojatno ste vidjeli kako savjetuju da se ne miješate u sukobe između njih samih“, kaže Kramer i napominje da takav savjet nema apsolutno nikakve znanstvene temelje. Roditelji se, pogotovo kod mlađe djece, ustručavaju intervenirati u njihove svađe jer misle da im djeca samo pokušavaju privući pozornost, no Kramer upozorava da je riječ o nečemu drugome. Djeca se ne rađaju s vještinama racionalnog rješavanja sukoba i to ih netko mora naučiti. Nema bolje (i odgovornije) osobe od roditelja da im pokaže kako mirno riješiti nesuglasice.

3. Objasnite im zašto se ponekad ponašate različito prema svakome od njih

Ponekad će vam jedno dijete zaokupiti više pažnje od drugoga. Bilo da se radi o dodatnom discipliniranju ili jednostavno o potrebi za nečim drukčijim, pomirite se s tim da nećete uvijek uspjeti u tome da ih jednako tretirate. No, to ne mora nužno biti razlog tenzija između njih. Kramer objašnjava da će djeca tolerirati različiti pristup roditeljstvu ako im se objasni zašto je on potreban. Isto tako, u pravilu će razumjeti zašto jedno dijete treba provesti više vremena s roditeljem ako im je dovoljno dobro objašnjena situacija.

4. Ostavite im dovoljno vremena i mogućnosti da uistinu rade stvari zajedno

Naravno, svaki odnos između braće i sestara ima svojih uspona i padova. No, ako možete reći da vam se djeca načelno dobro zabavljaju kada su zajedno, vjerojatno je i da se dobro slažu. Ono što je važno je to da vi budete dobar facilitator u tom procesu njihovog zajedničkog vremena. Danas se roditelji često toliko usredotoče na razvoženje djece s jedne aktivnosti na drugu da lagano zaborave na to da im se djeca uopće ne druže međusobno, što je izuzetno važno za kvalitetan razvoj njihovog odnosa. Probajte osigurati termine koji će biti rezervirani samo za njih, a ako ste u mogućnosti, možete i odrediti dio stana ili kuće u kojem će se moći neometano igrati kad su zajedno.

Pokušajte od njih stvoriti tim i pripazite kako reagiraju kad od njih zatražite da provedu vrijeme zajedno. Je li im to drago, ili vam odgovaraju s uzdasima? Na kraju, vaš cilj je omogućiti im da se zabavljaju zajedno i stvore jaču vezu te im usput objasniti da to i vas usrećuje.

IZVOR: INDEX.HR