Doznajte sve o filozofiji prehrane regija poznatih po najviše stogodišnjaka

by | 1 siječnja, 2020

National Geographic je još 2008. godine objavio knjigu “The Blue zones” ili “Plave zone”, koja je zainteresiranima trebala služiti kao svojevrstan vodič kako se ponašati, što raditi i što izbjegavati da bi živjeli duže – odnosno da bi doživjeli stotu. Autor knjige i istraživač National Geographica Dan Buettner sa svojim je timom pet godina proveo u četiri regije svijeta poznate po dugom životnom vijeku i stogodišnjacima – a te je regije nazvalo “plavim zonama”.

Knjiga “Plave zone” govore o životnoj filozofiji, prehrani, obiteljskim odnosima, radu i odmoru stogodišnjaka na otoku Ikaria u Grčkoj, talijanskoj pokrajini Ogliastra na Sardiniji, Okinawi u Japanu i poluotoku Nicoya, Kosta Rica – četiri regije koje Buettner i njegov tim smatraju plavim zonama – ili “džepovima” svijeta gdje ljudi ili dožive visoku starost i gdje se u prosijeku živi dulje nego drugdje – a mnogi smatraju kako bi svi imali idealnu težinu kad bi slijedili prehranu kakvu imaju stanovnici tih mjesta.

“Živjeti stilom života “Plave zone” zahtijeva prije svega zdravu prehranu, ali i razumno velike porcije”, rekao je Brian Wansink, dr. znanosti i autor knjige “Mindless Eating” ili “Nesvjesno jedenje” u kojoj objašnjava zašto jedemo više nego što smo uopće svjesni.

On kaže kako je, da bismo zdravije jeli i dulje živjeli, prvo potrebno ‘pametno’ organizirati svoje kuhinje i namirnice u hladnjacima – jer, tvrdi, premještanje hrane zavarava mozak – i može pomoći u mršavljenju, osobito ako namirnice slažemo tako da prvo ugledajte najzdravije

Kaže i kako se tri puta češće poseže za onim što prvo nego ugledamo nego za namirnicama koje su na dnu hladnjaka, pa zbog toga savjetuje da na najvišu gornju policu stavljamo zdrave napitke, kao što su mlijeko i voda, na srednju voće i povrće, na treću jaja i mliječne proizvode. Ladice u hladnjaku i u kuhinji trebaju ‘skrivati’ visokokaloričnu hranu.

Isto tako, preporučuje, gotove zalogaje najbolje je držati podijeljene u zdjelicama ili vrećicama kako bi izbjegli iskušenje, a zdravu je hranu isto dobro organizirati u nekoliko  zdjelica i držati ih u kuhinji na vidljivom mjestu.

To će vam biti vizualni podsjetnik da jedete zdravo. Ako se okružite zdjelicama voća i orašastih plodova, neće vam na pamet ni padati nezdrave grickalice.

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR