OTKRIVAMO VAM zašto se nije dobro tuširati hladnom vodom za vrijeme ovih vrućina

by | 7 kolovoza, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Jasno nam je da na ovakvim temperaturama žudite jedino za hladnim tušem koji će vas rashladiti, no stručnjaci vam to nikada neće preporučiti.

Štoviše, hladan tuš na vruće tijelo mogao bi biti još opasniji od ovako visokih temperatura s kojima se danas borimo jer biste baš zbog hladnog tuša mogli lakše podleći toplinskom udaru.

Poanta je u tome da ćete hladnom vodom na neprirodan način sniziti temperaturu tijela pa ono neće imati dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Koža je, naime, jako čudesna jer nam njezini površinski receptori mogu pomoći da se čak i na ovakvim temperaturama osjećamo ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati.

Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Tako sami sebi pomažemo na prirodan način doseći optimalnu temperaturu, ali ako ga zeznemo hladnim tušem, prirodan proces će se zbuniti, što može dovesti do osjećaja iscrpljenosti, čak i groznice te većeg rizika od pravog toplinskog udara koji će vam zaprijetiti ako se prividno malo rashlađeni vratite na sunce.

Dakle, bez hladnog tuša u ovim vrućim danima, ili se barem ograničite na topliju vodu. No, sjetite se da taj znoj, koji mnogi preko ljeta pokušavaju što češće isprati sa sebe, ima svoju zdravu funkciju.

Ako baš ne možete drukčije, niste na moru da biste se rashladili u ugodnoj temperaturi morske vode, nemate klimu ili komadić hlada, pomoći ćete si laganim rashlađenjem mlazom hladne vode preko zapešća. Tako ćete malo rashladiti krvne žile, ali blaže i zdravije nego da ste se cijeli istuširali hladnom vodom.

I, naravno, nemojte zaboraviti na tekućinu koja je na ovakvim temperaturama neophodna.

https://www.instagram.com/p/BXXcwbAgYwr/

IZVOR: INDEX.HR