Postoji trik pomoću kojega se ne morate odreći šećera da biste skinuli kilograme

by | 5 travnja, 2020

Ako ste odlučili smršavjeti, vjerojatno znate da vam prehrana igra veliku ulogu u tom procesu. Da skratimo priču, u osnovi, morate jesti više cjelovitih namirnica (voće i povrće, zdrave žitarice, meso bogato proteinima) i manje onih prerađenih, poput rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera. No možda imamo dobru vijest za vas. Ako vam je želja izgubiti kilograme, ne morate u potpunosti izbaciti šećer iz prehrane, samo trebate pripaziti na količine i vrste šećera koje konzumirate.

Prema mišljenju Anne Kippen, registrirane nutricionistkinje u Klinici za prehranu u Clevelandu, istina je da konzumacija većih količina šećera može otežati napore da održite tjelesnu težinu ili smršavite.

“Šećer radi puno štetnih stvari našem organizmu, uključujući to da nam stvara potrebu za još više šećera”, rekla je Kippen nedavno za portal Popsugar i dodala da se ta nova potreba za šećerom stvara zbog toga što rafinirani šećer povećava krvni tlak pa, kad tlak padne, počnete osjećati umor i automatski želite još šećera. Uz to, visoki krvni tlak povećava razinu inzulina, hormona za spremanje masnoća koji organizmu javlja kada treba skladištiti masnoće.

Kippen je također istaknula da su rafinirani šećeri različiti od, primjerice, šećera koje nalazite u cjelovitim namirnicama poput voća. Kao primjer je navela slatku jabuku koja u sebi ima šećera, ali je i bogata vlaknima i hranjivim tvarima koji daju osjećaj sitosti, no ne podižu krvni tlak. Ako želite smršavjeti, želite manje rafiniranih, a više prirodnih šećera. Naravno, ne morate u potpunosti izbaciti ni dodane šećere, ali trebate jako paziti na količinu unosa.

„Šećer je jako opasan i povećava mogućnost od mnogih srčanožilnih bolesti. Ne biste trebali unositi više od 20 grama dodanog šećera dnevno“, savjetuje Kippen.

Dvadeset grama nije puno, ali je baš onoliko koliko vam je potrebno ako se borite s izbacivanjem šećera iz prehrane. Ta količina može vam pomoći da prebrodite ono razdoblje između smanjivanja unosa dodanog šećera i njegovog kompletnog izbacivanja iz prehrane. Anna ima i savjet za one koji imaju dnevne trenutke slabosti kada jednostavno moraju pojesti nešto slatko.

„Moja omiljena strategija je imati sa sobom komadić tamne čokolade (72 posto kakaa ili više) za slučajeve kada me ulovi kriza. Jedan komadić čokolade neće se ispriječiti na vašem putu mršavljenja, a može pomoći u smirivanju potrebe za slatkim“, izjavila je.

Evo još nekoliko savjeta koje Kippen nudi.

„Puno mojih pacijenata započne jutro prerađenim, zašećerenim žitaricama ili palačinkama koje im podignu krvni tlak i ostave ih gladnima ostatak dana. Zamijenite takve namirnice onima koje imaju manji udio šećera. Isto tako, umjesto jogurta s okusima prijeđite na obične jogurte jer ovi prvi imaju puno umjetnih sladila i dodanih šećera. Ako ste pobornik grickalica, probajte ubaciti orašaste plodove umjesto onoga što konzumirate jer su oni zdraviji za tijelo. Također imajte na umu da smanjivanje unosa šećera nije lako i da je to isto proces koji traje, no s vremenom će biti sve lakše.“

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR