Najveće tjelesne i psihičke blagodati koje ćete iskusiti nakon vježbanja joge

by | 26 svibnja, 2020

Sudeći prema studiji iz 2011. godine, objavljenoj u Internacionalnom časopisu o jogi, vježbanje joge može poboljšati krvni tlak, pročistiti vam organe, smanjiti tjelesnu napetost i smanjiti razinu stresa, kako prenosi lovetoknow. Zajedno, ovi rezultati mogu znatno smanjiti šansu razvijanja bolesti i stanja kao što su hipertenzija, kronična bol, pa čak i rak.

Poboljšava tjelesnu spremnost

Jedna od najpoznatijih prednosti joge je da poboljšava tjelesnu spremnost kroz povećanu fleksibilnost i mišićnu snagu. Iako svaka poza jamči brojne prednosti, za ciljanje određenih prednosti koriste se posebne inverzije.

  • Ispravite i istegnite tetive tako što ćete stati u “pseći” položaj, “halasana” položaj s nogama prebačenim preko glave ili “utanasana” položaj, stojeći i savijajući se prema naprijed.
  • Očvrsnite i razvijte svoja ramena pomoću stajanja na glavi, stava na šakama ili “dupin” poze.
  • Definirajte trbušnjake i vježbajte mišiće svojih leđa s pozama “škorpion” ili “kotač”.

Sve ovo vodi vas jačem, pokretnijem tjelesnom stanju vašeg tijela. Kako biste oblikovali tijelo, vježbajte barem dva puta tjedno. Zadajte sebi veći izazov tako što ćete u jednoj pozi biti tri do pet udaha duže nego što to obično radite kako biste poboljšali svoju izdržljivost.

Poboljšava promjenjivost otkucaja srca

Postoji samo jedna studija do sada koja pokazuje značajnu razliku između vježbanja standardne joge  i inverzija joge. Studija objavljena 2013. godine došla je do zaključka da redovno vježbanje inverzija joge poboljšava varijacije u brzini kojom vaše srce radi. Sudeći prema istraživačima, postoje brojni, pozitivni efekti ovog vježbanja, koji su dugoročni.

Bolje imunološke funkcije

Oni koji imaju slabe imunološke funkcije, podložniji su bolestima, nego oni koji imaju zdrave funkcije. Vježbanje joge može drastično poboljšati imunitet, izgrađujući antitijela koja vam pomažu u borbi protiv virusa i drugih stranih supstanci. Kako ove vježbe uglavnom uključuju balansiranje ruku, što podrazumijeva više tjelesnog napora, ovo su idealni joga položaji za jačanje imuniteta. Imunitet ćete ojačati znojenjem prilikom vježbanja. Proizvodnjom topline u svom tijelu i izbacivanjem tekućine kroz znoj, ubijate mikrobe i izbacujete ih iz tijela.

Smanjuje razinu stresa 

Zato što vježbe joge mogu biti tjelesni izazov, lako je zategnuti mišiće tijekom inverzije. Pokušajte pronaći malo “mekoće” u svemu tome i opteretite samo mišiće koje morate kako biste ostali u određenoj pozi. Opustite sve ostalo i fokusirajte se na održavanje stabilnog disanja.

Joga pruža izvanredno vježbanje i  poboljšava fleksibilnost. I vježbanje i istezanje su poznati po tome što smanjuju razinu stresa iz nekoliko razloga:

  • Poboljšavaju cirkulaciju krvi kroz tijelo, što dovodi do poboljšanja razine energije
  • Smanjuju bol kroz poboljšanje pokretljivosti zglobova i oslobađanje napetosti izazvane stegnutim mišićima
  • Poboljšavaju sposobnost kontroliranja disanja, kao u vježbi “pranajama”, koja može usporiti otkucaje srca i smanjiti krvni tlak.

Osjećaj pozitivnosti

Brojna istraživanja pokazala su da ljudi koji više vježbaju pokazuju više pozitivnosti nego oni koji vježbaju manje ili ne vježbaju uopće. Što duže netko prakticira vježbanje, to pozitivnije opisuje svoj život. Što ovo znači za vas? Bilo da vježbate dva ili pet puta tjedno, vježbajte što duže možete i vjerojatno ćete primijetiti ove pozitivne promjene i kod sebe.

Napomena: Ovaj osjećaj ne javlja se samo u inverznom vježbanju joge, već i prilikom meditacije, “asana” vježbi itd.

Izgradite sigurno vježbanje inverzije

Ove vježbe nekad izazivaju brojne ozljede, uslijed nepravilnog položaja, nedostatka snage ili neiskustva. Ove poze nisu prikladne baš za sve, idealnije su za one koji imaju atletsku prošlost ili su nekada vježbali jogu, ali napredne inverzije mogu biti opasne za početnike. Ako vam je uistinu privlačno vježbanje joga inverzija, bolje je biti siguran, nego požaliti.

  • Radite inverzije za početnike sve dok ih ne usavršite i ne izgradite snagu kako biste probali izazovnije opcije
  • Ako ste novi u jogi ili inverzijama, idite na tečaj kod instruktora koji će imati vremena pratiti svaki korak vježbi
  • Za izazovne inverzije, radite individualno s instruktorom joge koji vam može pomoći održavati pravilni položaj i ispraviti bilo kakve pogreške.

Iskoristite prednosti inverzija

Poboljšajte svoje tjelesno, emocionalno i psihičko zdravlje uvodeći joga inverzije u svoju rutinu. Izgradite jače tijelo, povećajte izdržljivost, ojačajte imunitet, smanjite razinu stresa i osjećajte se mnogo pozitivnije na dnevnoj razini redovnim vježbanjem, samo budite sigurni da pravilno izvodite vježbe.

IZVOR: INDEX.HR

FOTO: Pexels